STOCKHOLM 20190910Ann Linde, ny utrikesminister, presenteras under en pressträff i samband med riksmötets öppnande.Foto: Jonas Ekströmer / TT  kod 10030
STOCKHOLM 20190910Ann Linde, ny utrikesminister, presenteras under en pressträff i samband med riksmötets öppnande.Foto: Jonas Ekströmer / TT kod 10030 Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ann Linde "ingen lättviktare"

Ann Linde kommer att bära vidare Margot Wallströms feministiska utrikespolitik – och att hon saknar Wallströms kändisstatus kan göra både ont och gott, anser Annika Bergman Rosamond, genusforskare och statsvetare vid Lunds universitet.

Ann Linde blir Sveriges nästa utrikesminister, meddelade statsminister Stefan Löfven (S) i samband med att han läste upp regeringsförklaringen vid riksmötets öppnande under tisdagen.

-Hon har gedigen kunskap och ett stort kontaktnät över hela världen, säger statsministern.

Bytet innebär inte mycket i stort för svensk utrikespolitiks feministiska hållning, tror Annika Bergman Rosamond

-Feminismen är något definierar den här regeringen. Jag kan inte tänka mig att det blir någon större förändring i det avseendet.

Inte retat upp

Ann Linde har däremot inte den kändisstatus som omgett Wallström, påpekar Bergman Rosamond.

-Wallström är framför allt kopplad till bekämpningen av sexuellt våld i konflikter, vilket hon sysslade med som sändebud för FN. Det gav henne en plattform för att bedriva en feministisk utrikespolitik med viss legitimitet. Linde saknar den bakgrunden.

Men Linde har inte heller retat upp folk på det viset som Wallström har gjort, säger Annika Bergman Rosamond.

-Wallström har ju inte alla gånger välkomnats av sin kritik av konflikten i Mellanöstern. Ann Linde har inte den positionen, hon har inte gått ut och kritiserat på samma vis. Det kan vara ett plus.

Sveriges tre senaste utrikesministrar har varit internationella tungviktare som Margot Wallström (S), Carl Bildt (M) och Jan Eliasson (S). Ann Linde har inte den plattformen från början, men kan få den, och är ingen lättviktare för det, anser socialdemokraten och statsvetaren Ulf Bjereld.

-Det finns en internationell nyfikenhet på svensk utrikespolitik, säger han och påpekar att den skiljer sig en del från andra EU-länders, såsom när Sverige erkände Palestina som stat.

Göra skillnad

Margot Wallström gjorde sig inte populär i Israel när det skedde. Frågan är om ett personbyte på utrikesministerposten gör någon skillnad.

-Ja och nej. Å ena sidan var det svårt för Israel att backa när det gäller Wallström – har man en gång placerat en person i kylskåpet kan det vara svårt att plocka ut den aktören igen.

-Å andra sidan är just Palestinafrågan en av de profilfrågor där Ann Linde har markerat väldigt starkt att hon delar den svenska utrikespolitikens utformning där.

Inte heller Bjereld tror på någon större förändring av den svenska utrikespolitiken med Ann Linde, men öppnar för att hon är mer EU- och Europaorienterad och mindre inriktad på FN än Wallström.

M välkomnar Linde

Moderaternas utrikespolitiska talesperson Hans Wallmark anser att Ann Linde är en kompetent person och säger att det är en fördel att hon har sysslat med handelsfrågor tidigare.

"Det finns en fläck från hanteringen av Transportstyrelsen men jag tror att det är viktigt att se vad hon vill åstadkomma i handling", skriver han i en kommentar, och tillägger att han vill se en ny kurs i svensk utrikespolitik.

"Jag vill se mindre socialdemokratisk plakatpolitik, mer svenska intressen. Det är de önskemål som jag har på en ny utrikesminister".

Ola Westerberg/TT

Lars Larsson/TT

Marc Skogelin/TT

Fakta: Ann Linde

TT

Född 1961. Bosatt i Stockholm. Gift och har två barn. Fil. kand. i statsvetenskap, sociologi och nationalekonomi.

Har närmast varit utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor. I förra regeringen var hon även EU-minister.

Tidigare statssekreterare hos dåvarande inrikesministern Anders Ygeman, som avgick på grund av regeringens hantering av it-skandalen på Transportstyrelsen. Även Linde fick kritik av KU eftersom information på justitiedepartementet inte fördes vidare till statsministern.

Linde har även varit internationell sekreterare för Socialdemokraterna.

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut