Efter att ha arbetat som kock på många olika ställen i världen landade tyske Florian Winterscheidt i Småland 2021, men kände en längtan till norra Sverige.
Redan året innan hade Antje Rentsch känt samma sak och flyttade från tyska Sangerhausen till Bygdeträsk.
Duon fick första gången kontakt när Florian sökte ett hus att hyra, vilket Antje kunde erbjuda. Pendlingsavståndet blev för stort, så det blev ingen deal, men Antje och Florian höll kontakten.
Båda två hade längtan att starta något eget och när Stenfors Gård i Ånäset sökte arrendatorer för restaurangen såg de chansen.
– Vi vet båda vad vi kan och vill. Jag sköter köket och Antje servicen – och kakorna, förklarar Florian Winterscheidt.
Firman Mellanbygdens Mat registrerades 30 januari och sedan dess har duon jobbat systematiskt för att vara redo till premiären 1 maj.
– Men vi har planerat sedan i september, betonar Antje Rentsch, som lämnade ett undersköterskejobb efter mars månad.
Vägen fram till kockyrket gick för Florian via modern, som var dietistkock, och hans mentor, den tyske stjärnkocken Bobby Bräuer.
– De lärde mig vad man kan göra med livsmedel. Att vara kock är ett kreativt jobb, betonar han.
På Stenfors Gård kommer Florian ta med sig erfarenheterna från kockjobben ibland annat Schweiz, Dubai, New York och Frankrike. Men mottot blir ”internationellt med norrländsk touch”.
Tacoslunch, langoskväll och grillbuffé kommer bli stående inslag.
– Vi vill bli en mötesplats för folket i byn, att träffas, prata och lära känna nyinflyttade, säger Antje och tillägger att det finns fler kommande projekt. Men nu ska de först etablera sig.
Antjes son kommer ingå i personalstyrkan och utbudet blir lunchbuffé och fika, bakelser, smörgåstårtor, grillpåsar och catering.
– Jag tror att den här platsen är bra för stora saker, säger Florian om Stenfors Gårds placering nära E4:an mitt emellan Umeå och Skellefteå.
Med undantag för midsommarhelgen, två veckor i september och perioden efter jul har duon alla ambitioner att restaurangen på Stenfors Gård ska hålla öppet året runt.
Den första sommarsäsongen kommer handla om att vinna gästernas förtroende, både med mat och atmosfär.
– Vi tror det här blir jättebra, för vi älskar det vi gör och det är vårt livsprojekt, avslutar Antje Rentsch.