Skärpning – inte så knivigt fixa vassaste eggen

Det finns många sätt att vässa en kniv. Man kan köpa en elektrisk slipapparat att ha i köket. Man kan be en stilla bön att kniven slipar sig själv under natten (ett så kallat mirakel). Man kan skicka kniven till en slipfirma som utför arbetet maskinellt. Man kan också låsa in kniven i ett skåp hemma hos Johannes Holmbom.

Johannes Holmbom är nöjd med resultatet.

Johannes Holmbom är nöjd med resultatet.

Foto: Norran

Alhem2018-03-03 09:00
En sten, lite vatten och en slö kniv. Det är allt som behövs, samt en massa erfarenhet förstås.
En sten, lite vatten och en slö kniv. Det är allt som behövs, samt en massa erfarenhet förstås.

Hämta ut den någon dag senare och låt eggen nudda en tomat. Gör man det ska det i princip räcka med knivens egen tyngd, samt en ytterst liten rörelse med handleden, för att knivbladet ska skära rakt igenom, ända ner till skärbrädan.

Så ska en riktigt vass kniv vara. Inget frustrerat sågande fram och tillbaka. Bara ett enda snabbt, mjukt och glidande skär.

Johannes Holmbom är nöjd med resultatet.
Johannes Holmbom är nöjd med resultatet.
Stenen som används för att slipa bort hack och ojämnheter. Känns som riktigt grovt sandpapper.
Stenen som används för att slipa bort hack och ojämnheter. Känns som riktigt grovt sandpapper.
En vass egg klyver en tomat utan problem.
En vass egg klyver en tomat utan problem.
Den nyslipade kniven strimlar tidningspappret snabbt och lätt.
Den nyslipade kniven strimlar tidningspappret snabbt och lätt.
Fodral att förvara både oslipade och nyslipade knivar och saxar i. Ges bort till kunder som beställer slippaketet "vardagsglädje".
Fodral att förvara både oslipade och nyslipade knivar och saxar i. Ges bort till kunder som beställer slippaketet "vardagsglädje".
Det är lite knepigare med saxar. De måste spännas fast och slipas med mindre stenar.
Det är lite knepigare med saxar. De måste spännas fast och slipas med mindre stenar.
Här lämnar och hämtar kunderna själva sina knivar och saxar.
Här lämnar och hämtar kunderna själva sina knivar och saxar.
Läderstrigeln ger den avslutande finishen.
Läderstrigeln ger den avslutande finishen.
Johannes Holmbom blev less på slöa knivar och startade ett eget sliperi.
Johannes Holmbom blev less på slöa knivar och startade ett eget sliperi.

Johannes är sjukgymnasten som gillar att jaga älg och som vill ha riktigt vassa knivar när det ska flås och fileas. Under årens lopp har han provat på olika metoder.

–Jag skickade mina egna knivar till en firma, men blev inte riktigt nöjd med resultatet och tänkte att det här måste jag kunna göra själv. Sedan provade jag farsans slipsten och bryne och började slipa själv, både yxor, liar och knivar.

"Jag har nog slipat tusen knivar sedan i september."

Det gick riktigt bra efter ett tag, men han var ändå inte helt nöjd. Det behövdes ännu mer skärpa och var hittar man det nuförtiden? På nätet såklart.

–Där hittade jag tekniken med japanska vattenstenar, berättar Johannes som nästan bubblar över av förtjusning över sitt fina fynd som lett fram till en helt ny karriär i sliperibranschen.

Den 1 februari, just när pappaledigheten tog slut, startade han sitt företag Slipat Skellefteå hemma i källaren. Då hade han redan hunnit finslipa sin handaskicklighet i flera månader.

–Jag har nog slipat tusen knivar sedan i september. Först slipade jag våra egna, sedan slipade jag grannarnas och sedan våra bekantas.

Och nu är han alltså på gång att etablera sitt knivsliperi som redan hunnit involvera flera familjemedlemmar.

–Min fru sköter bokföringen och syr knivfodralen jag lämnar ut till kunderna. Vår dotter Elsa gillar att sortera papper.

Vidare har vi Johannes egen lillbrorsa, Mattias, som jobbar i Australien. Han har inte bara gedigna kunskaper om företagande, han vet hur man klipper en instruktionsfilm så den blir riktigt snygg, och hur man sedan lägger ut den på Facebook.

Den typ av slipning Johannes ägnar sig åt är ett hundraprocentigt hantverk. Slipstenarna är av olika kvalitet, från grovkornigt till sidenlent. Med den grovkorniga stenen slipas naggar och hack bort så att han kan forma till en ny, fräsch egg med hjälp av de mer finkorniga stenarna. Lite vatten på stenen skapar lagom friktion mot metallen. Efter tusen knivar har han arbetat upp känslan för både eggvinklar och skärpa. Egentligen räcker det med att känna på eggen numera (han har skurit sig några gånger) men det finns även ett papperstunt test som visar om kniven återfått sin forna sylvasshet. När den nyslipade kniven snabbt skär en tidningssida i strimlor utan att fastna eller haka upp sig en enda gång, då är eggen helt slät och rak som ett streck. Helt enkelt perfekt.

–Det tar från tio minuter upp till en halvtimme att slipa en kniv, förklarar Johannes som, hantverket till trots, inte tvekar att ta hjälp av den moderna tekniken, plus sin grundmurade tilltro till det goda i människan.

På garagets ena gavel finns det en dörr med en skylt på. ”Självservice” står det på skylten och dörren är alltid olåst. Kunden kliver in, fyller i en beställningsblankett och skickar även ett sms till företaget (det finns en QR-kod också), lägger blanketten och det som är slött i ett fack, låser, tar ut nyckeln, stoppar den i fickan och åker hem. Sedan är det bara att vänta på ett sms.

–Jag skickar det när det är klart, då får kunden komma hit, tömma sitt fack och lämna tillbaka nyckeln.

Betalning sker med Swish, kort eller faktura.

Lätt som en plätt och Johannes kan använda sin tid på ett mer effektivt sätt, det vill säga till att slipa, göra reklam för firman och träffa företag som har behov av riktigt vassa verktyg i sin verksamhet, för det handlar inte bara om knivar. Johannes åtar sig det mesta som har en slö egg, till exempel saxar, sekatörer, potatisskalare, osthyvlar, stämjärn och yxor.

–Först tänkte jag jobba med det här på halvtid eller kanske tjugofem procent, men så tog jag kontakt med Nyföretagarcentrum och Arbetsförmedlingen. Fick ett starta-eget-bidrag som räcker i sex månader. På arbetsförmedlingen tyckte min handläggare att jag borde satsa på heltid redan från början, för man kan bara få starta-eget-bidrag en gång.

"Alla har knivar hemma, och de flesta är slöa har jag märkt."

–Det här händer bara en gång i livet. Jag fick möjligheten att göra något jag älskar så jag tog den och ska göra allt för att skapa en så bra tjänst som möjligt, säger Johannes som mestadels har privatkunder i åtanke, för han vet ju så väl hur det ser ut i våra kök.

–Alla har knivar hemma, och de flesta är slöa har jag märkt.

Slipat Skellefteå

Drivs av: Johannes Holmbom.

Ålder: 34 år.

Är just nu: Tjänstledig från jobbet som sjukgymnast hos kommunens äldreomsorg.

Bor: På Blockvägen 22, Alhem.

Familj: Hustrun Emma, 34, barnen Elsa, 8, Alfred, 6 och Axel, 1 år.

Knivförvaring: Låt dem inte ligga och skramla i en kökslåda, skaffa knivblock, magnetlist eller annan förvaring.

Knivdisk: Maskindiskmedel fräter på knivarna, dessutom kan faktiskt rostfritt börja rosta också. Handdiska och torka direkt.

Skillnad på slött och slipat: ”En slö kniv krossar fibrerna i till exempel ett äpple. En vass kniv skär av fibrerna istället. Ett äpple som skurits med vass kniv mörknar inte lika fort.”

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!