Arkivbild.
Arkivbild.

Strulet på Skellefteå Airport ska vara över – kvällens AIK-match försenad

Skellefteå AIK är fast på Skellefteå Airport. Planet som landade 09.25 gled på landningsbanan, och kan inte lyfta igen.

Enligt Robert Lindberg, vd för Skellefteå Airport, finns det ingen prognos för problemet är löst.

– Det är väldigt svår halka. Det regnar på en kall yta och vi tittar på vad som kan ha hänt. Vi tittar på vad vi kan göra med banan för att få upp värdena på bankonditionen. Det är jättetufft när det är två, tre plusgrader. Vi gör allt vi kan, säger han.

Han berättar att alla är ute och arbetar med sopning, sandning och halkbekämpning med kemiska medel.

– Det finns ingen quick fix. Men att kemiskt bekämpa halka är inte bra när det regnar, då får man en skridskobana efteråt. Vi måste använda sunt förnuft, säger Robert Lindberg

Skellefteå AIK möter i kväll Djurgården i CHL. En match som spelas på Hovet klockan 18:00.

Uppdatering 12.00:

Skellefteå AIK bussas från Skellefteå till Luleå, där de ska flyga till Arlanda. Planet kommer tidigast att gå 15.50, vilket innebär att matchen med all sannolikhet flyttas fram till en senare starttid.

Uppdatering, 12.19:

Planet som skulle ha lämnat Skellefteå 09.50 har nu ställts in och passagerarna hänvisas till andra flygplatser.

På Skellefteå Airport fortgår arbetet med att få start- och landningsbanan i bruk så fort som möjligt, men mot vädrets makter är det svårt att kämpa emot.

– Vi gör allt vad vi kan och så rapporterar vi våra värden och banans beskaffenhet och sedan är det flygbolaget som avgör om de tycker det går att landa eller inte, säger Robert Lindberg.

Nästa ankommande plan till Skellefteå är beräknat till 15.30, men än är det för tidigt att säga om det kommer kunna landa eller inte.

– Just nu ser det bra ut. Prognosen är att det fortfarande ska vara lite milt och då tinar det ju, men det kan ändras på en tio minuter och då kan det plötsligt vara helt andra förutsättningar, säger Robert Lindberg.

Uppdatering, 13.08:

Kvällens CHL-match är officiellt försenad. Den nya starttiden är 20.00, meddelar Djurgården på sitt Twitter-konto.

Uppdatering, 15.14:

Planet som skulle ha landat på Skellefteå Airport klockan 15.30 fick ställas in och det betyder också att avgången från Skellefteå 15.50 är inställd.

Uppdatering 16.50:

Det ska nu gå att landa på flygplatsen.

– Banan har god kondition. De har jobbat otroligt hårt under dagen, att få till det här är jättejättesvårt. Det har gjorts ett fantastikst jobb, säger Robert Lindberg.

Han tror att planet som ska landa 19.00 kommer att göra det, men poängterar att det alltid upp till besättningen och det enskilda flygbolaget att bestämma det.

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut