Centerledaren Annie Lööf informerade om partiledningens linje i regeringsfrågan vid en presskonferens i riksdagshuset. Efter att partistyrelsen och riksdagsgruppen har haft möte under fredagen, där man beslutat stå bakom Stefan Löfven i en statsministeromröstning.
Centerledaren Annie Lööf informerade om partiledningens linje i regeringsfrågan vid en presskonferens i riksdagshuset. Efter att partistyrelsen och riksdagsgruppen har haft möte under fredagen, där man beslutat stå bakom Stefan Löfven i en statsministeromröstning. Foto: Pontus Lundahl/TT

Centerns ledning säger ja till Löfven

Centerns ledning säger ja till att släppa fram Socialdemokraternas Stefan Löfven som statsminister. ”Sverige behöver en ny regering”, säger partiledaren Annie Lööf.

Hon lämnade beskedet efter att Centerns partistyrelse och riksdagsgrupp diskuterat regeringsfrågan på fredagsförmiddagen.

-Detta är inte lösningen vi helst hade velat se, men det är den bästa möjliga i en svår situation, säger Lööf.

Därför rekommenderar Centerns ledning att partiets förtroenderåd på lördag säger ja till Löfven. Enligt Lööf fanns en överväldigande majoritet i partistyrelse och riksdagsgrupp för den linjen.

Det regeringsalternativ som Centerns ledning säger ja till innebär att S och MP bildar regering. Enligt utkastet till överenskommelse mellan S, MP, C och L ska man samarbeta om budgeten och ett antal politiska frågor.

-Om detta genomförs så kommer det att göra Sverige till ett bättre land, säger Lööf.

V hålls utanför

Avgörande för Centerledningens val av regering har varit att Sverigedemokraterna inte får inflytande.

-För att en Alliansregering ska kunna regera så krävs SD:s aktiva gröna ja knapp och den knappen är inte gratis, säger Lööf.

Även Vänsterpartiet kommer att stängas ute. I utkastet står att "denna överenskommelse innebär att Vänsterpartiet inte kommer att ha inflytande över den politiska inriktningen i Sverige under den kommande mandatperioden".

Utkastet till överenskommelse innebär också ett stopp för V:s hjärtefråga: att begränsa vinsterna i skattefinansierade privata välfärdsföretag. Den så kallade Reepaluutredningen är, enligt Lööf, "begravd med besked".

-Vi har drivit fram en liberal reformpolitik som vi inte sett under de senaste två mandatperioderna, säger Lööf.

Vänsterpartiet skulle dock tillsammans med M, KD och SD kunna stoppa Löfven som statsminister i riksdagens omröstning på onsdag.

-Jag utgår från att alla partier tar sitt ansvar och vill se en regering på plats, säger Lööf.

V ville på fredagseftermiddagen inte kommentera läget.

C-krav uppfyllda

I utbyte mot att släppa fram Löfven som statsminister har Centern och Liberalerna bland annat fått bättre villkor för företagare, som sänkt arbetsgivaravgift, ett breddat rutavdrag och borttagen värnskatt 2020.

-Det är unikt i svensk politisk historia att S är berett att driva en sådan politik, säger Lööf.

Arbetslöshetsförsäkringen ska, enligt utkastet, reformeras, liksom Arbetsförmedlingen. Där står också att arbetsrätten ska moderniseras, bland annat genom ett tydligt utökat antal undantag från turordningsreglerna vid uppsägning. Den frågan ska dock utredas först.

Utkastet innehåller också åtgärder för att det ska vara lättare att leva på landsbygden. De har, enligt Lööf, varit viktiga för att kunna säga ja till Löfven.

Det handlar till exempel om bättre infrastruktur, fler servicekontor och ett förändrat strandskydd. Ett kraftfullt "bondepaket" aviseras med åtgärder för att underlätta för bönderna. C har också fått igenom krav på att skogsägares äganderätt ska stärkas, till exempel med ökade ekonomisk kompensation när staten inskränker möjligheterna att använda skogen.

Nya stambanor för höghastighetståg ska färdigställas, enligt utkastet. Flygskatten ska vara kvar tills vidare. Fri hyressättning vid nybyggnation ska införas och uppskovsräntan på vinster från bostadsaffärer ska tas bort.

Asyllagen förlängs

Den stramare tillfälliga asyllagen ska förlängas i sommar, men överenskommelsen innebär att rätten till familjeåterförening återställs för alternativt skyddsbehövande. Liberalerna har i utkastet fått gehör för språkkrav för att få medborgarskap. Centern har fått acceptera ett stopp för nya religiösa friskolor.

Socialdemokraterna får påbörja införandet av sitt vallöfte om en familjevecka, det vill säga mer ledighet för föräldrar.

Enligt utkastet ska de fyra partierna även samarbeta om en framtida stor skattereform och en grön skatteväxling.

-Överenskommelsen gör oss inte till ett regeringsparti, men inte heller till ett passivt stödparti för S. Snarare en aktiv liberal motor, säger Lööf.

Liberalerna ska ta ställning till om man ska stödja Löfven eller Kristersson på ett partiråd på söndag.

Dödförklarar Alliansen

I en skriftlig kommentar dödförklarar Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson Alliansen. Han säger att "den nya blockgränsen nu går mellan vänsterliberalism och konservatism".

Åkesson säger vidare att han ville ha ett annat regeringsunderlag, och fortsätter:

"Men nu blir vårt fokus att utgöra en kraftfull och aktiv opposition för att tillsammans med M och KD säkerställa en konservativ majoritet i riksdagen efter nästa val."

Det här händer nu

På lördagen är det möte i Centerpartiets så kallade förtroenderåd – med partiföreträdare från olika delar av landet. Nu har C-ledningen, partistyrelsen och riksdagsgruppen, rekommenderat att förtroenderådet säger ja till en regering ledd av Stefan Löfven där Socialdemokraterna och Miljöpartiet ingår.

På lördagen träffas också Liberalernas riksdagsgrupp och partistyrelse. De ska försöka enas om en rekommendation i regeringsfrågan till partirådet med drygt 90 medlemmar i olika delar av Sverige. Partirådet har möte på söndagen som är öppet för medier.

Under måndagen träffar sedan Andreas Norlén, riksdagens talman, de åtta riksdagspartiernas ledare, med början med Löfven klockan 10.00. På eftermiddagen har Norlén en pressträff inför att han klockan 16.00 ska läsa upp sitt förslag till statsministerkandidat – Löfven eller Kristersson.

Omröstningen i riksdagen sker sedan på onsdagen, den 16 januari.

Anmäl till Pressombudsmannen Skriv ut