Slakteriet Burträskbygdens Kött gick i konkurs i slutet av fjolåret.
I början av mars var det klart att en av de ursprungliga initiativtagarna till slakteriet, Lennart Wiksten, som också äger fastigheten, skulle köpa inkråmet från konkursboet.
Han berättade då att han ville säkerställa att det skulle vara möjligt att starta upp verksamheten och att det då pågick ett arbete att bilda ett bolag som skulle sköta rörelsen vid slakteriet.
– Utan Lennarts insats hade det här aldrig blivit av. han gjorde det möjligt, säger Håkan Pettersson, vd för det lokala investmentbolaget Ackra Invest.
17 delägare
Ackra Invest blir största ägare i det nya bolaget som vid starten har 17 ägare, de allra flesta bönder.
Det var en lättad samling Norran träffade på fredagen.
– Det har nästan inte gått sticka ut näsan i Burträsk. Frågan har kommit: Hur går det med slakteriet? berättar Karin Wiksten.
Håkan Pettersson, vd på Ackra Invest, besökte slakteriet på fredagen.
– Vi ville gärna stötta det här så att vi får behålla ett lokalt slakteri med samverkan mellan bönder. Närproducerat ligger i tiden. Vi tvekade aldrig då vi blev kontaktade av arbetsgruppen utan undrade: Vad kan vi hjälpa till med?
Nu gäller det att få alla tillstånd på plats. Personalen är i praktiken rekryterad. Tre personer ska arbeta från start, två slaktare och Carl-Johan Waller som blir verksamhetsledare.
Högt tempo
Andreas Bergmark, Bergmark Gård, Vallen, som varit en av de drivande bakom arbetet med rörelsebolaget berättar att intresset och uppslutningen för frågan varit god redan från start.
– Vi bildade en arbetsgrupp som har jobbat med högt tempo. Det har blivit sena nätter och tidig mornar.
Slakteriet kommer att syssla med så kallad återtagsslakt, det vill säga slakt, styckning och paketering av kött, varefter slakterikunden själv svarar för sin egen försäljning.
Mindre risk
Slakteriet kommer att hantera nöt, gris, får och lamm.
– Jag kommer att åka hit med kylbilen och hämta mitt kött. Sedan sköter jag försäljningen också, berättar Andreas Bergmark.
– Då djuren kommer till slakteriet är köttet redan sålt, fortsätter Karin Wiksten.
Det innebär en ett betydligt mindre risktagande och pengabindande för det nya slakteriet än det gamla, där slakteriet köpte kött för att sälja det vidare.
– Det här innebär en riskminimering för bolaget som inte behöver ligga ute med så stora medel, säger Andreas Bergmark
”Högt förtroende”
LRF:s ordförande i Västerbotten Lotta Folkesson är glad över att Västerbotten nu får ett slakteri till.
– Lokal och hållbar mat är en stark konsumenttrend. Den norrländska bonden har högt förtroende hos konsumenten. Våra medlemmar måste få möjligheter att ta tillvara den möjligheten och ett sätt att göra det är det här slakteriet, säger hon till Norran.
– Det är med lättnad och glädje jag har fått reda på att det har löst sig. Om det inte hade löst sig fanns det en risk att hamna i en negativ spiral, nu finns det möjlighet för våra medlemmar att jobba med produktutveckling och diversifiering.