Aaron och Liam tillverkade plattor av tiotusentals pärlor – sålde dem till förmån för Barncancerfonden Norra

Notera att denna artikel är från 2016.
Aaron Lindeberg, 9 år, och Liam Erixon-Mård, 8 år, från Ursviken ville hjälpa barn som har det svårt i livet. Därför tillverkade och sålde de pärlplattor och skänkte pengarna till Barncancerfonden Norra. ”Det måste ju vara rättvist i världen”, menar de.

Liam och Aaron tillverkade pärlplattorna efter skolan och när de var på fritids.

– Det har varit jättemycket jobb och flera klasskamrater har frågat om de får vara med, berättar Aaron.

Pärlplattorna sålde de utanför Konsum i Ursviken. Och de har även knackat dörr och sålt dem på det viset. Priset då?

– Vi har tagit mellan 1 och 20 kronor per pärlplatta, men vissa har gett 100 kronor utan att ha köpt något, berättar Liam och Aaron, som sålt de flesta för mellan 3 och 5 kronor.

Liams pappa Christian Nygren berättar att det ligger hårt arbete bakom insamlingen. Totalt samlade pojkarna in 2178 kronor, vilket vittnar om att det blivit flera hundra sålda pärlplattor.

– De har varit så målmedvetna. Det handlar om många timmars arbete. Den senaste påsen vi köpte innehöll 10 000 pärlor, säger Christian.

Pengarna samlade pojkarna i ett skrin.

– Men det blev för tungt och gick sönder, berättar Liam.

I slutet av maj kunde han och Aaron överlämna sitt bidrag till Jonas Fahlman, som är ordförande för Barncancerfonden Norra.

– Vi applåderar alla initiativ som vill hjälpa oss och det blir extra starkt när barn visar empati för andra barn, säger Jonas Fahlman och fortsätter:

– Det som är extra starkt i det här initiativet är att de har kommit på att det finns andra som har en tuffare tillvaro. Det gör en glad och rörd. Jag är glad över att ha fått träffa Liam, Aaron och deras familjer och ha fått tacka dem.

Jonas Fahlman berättade för Liam och Aaron om Barncancerfonden Norras pågående byggnation av Hjältarnas hus i Umeå, ett hus där de svårt sjuka barnens familjer kan bo för att kunna vara nära sina barn.

Hur kändes det att få höra vad era pengar går till?

– Bra, svarar båda två.

Pojkarna har fortsatt sin insamling till Barncancerfonden Norra. Nu gör de teckningar, som de säljer utanför Konsum.

– Där har vi fått in 53 kronor, men vi har just börjat, säger Aaron.

Foto: Daniel Eriksson
Foto: Daniel Eriksson
Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut