Pernilla Wahlgren, Per Andersson, Elisabeth Drejenstam Papadogeorgou och Elis Nyström spelar i årets julkalender.
Pernilla Wahlgren, Per Andersson, Elisabeth Drejenstam Papadogeorgou och Elis Nyström spelar i årets julkalender. Foto: Fredrik Sandberg / TT

SVT:s julkalender: ”En vidbränd pyttipanna”

December är här och årets julkalender i SVT med den. Mottagandet är dock ljummet.

"Panik i tomteverkstan", i regi av Fredde Granberg och Thomas Claesson och med skådisar som Pernilla Wahlgren och Per Andersson vid rodret, lär inte gå till historien som en av de mer minnesvärda. Åtminstone inte om man lyssnar till den svenska kritikerkåren, som tycks måttligt roade.

Enligt Svenska Dagbladets recensent går kalendern tidigt på tomgång. "När höjdpunkten i ett helt avsnitt är att tomten blir pruttig av livscoachens detox-smoothie är det något som är fel", skriver Karoline Eriksson.

Göteborgs-Postens Johanna Hagström skriver att julkalendern känns billig när det kommer till allt från rekvisita till scenografi och kläder, men att Pernilla Wahlgren ändå lyfter serien något.

På Expressen jämför Mattias Bergqvist "Panik i tomteverkstan" med en pyttipanna med för många ingredienser som helt saknar kryddor, och där vissa komponenter bränts.

Sydsvenskan går kanske allra hårdast ut i sin kritik, och har till och med en egen julönskan:

"Snälla tomten, hörsamma min blygsamma önskan: låt den i alla avseenden tungt överlastade ”Panik i tomteverkstan” vara den sista julkalendern i SVT som fylls till brädden av allt och mycket till för att tillfredsställa alla inklusive fan och hans moster. Alternativt lägg ner denna sextioåriga tradition för gott", skriver Malena Janson.

Några ljusglimtar finns dock att hämta, enligt kritikerna.

Dagens Nyheters recensent Catia Hultquist tror att kalendern, som förvisso slår "sockerchocksrekord", kan roa små som vuxna med populärkulturella referenser och "bedårande lillgamla barn och kändisar som Pernilla Wahlgren och Markoolio", och enligt Aftonbladets Karolina Fjellborg räddas julkalendern av "en förtjusande uppställning veteranskådisar".

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut