Skådespelaren Roland Hedlund bodde i många år i Bureå efter att han gått i pension.
Skådespelaren Roland Hedlund bodde i många år i Bureå efter att han gått i pension. Foto: Lars Eriksson

Roland Hedlund tog Guldbaggen till Skellefteå

Roland Hedlund har kallats "en av våra mest kända okända skådespelare", vunnit en Guldbagge och varit chef för Västerbottensteatern. Nu har han somnat in i en ålder av 85 år.

Han föddes 1933 i Ersmark, för att efter skolan ägna sig åt yrken som affärsbiträde, lastkarl och jobb på gummifabrik. I mitten av 50-talet bytte han bana, och hittade skådespeleriet.

Det började i Finland, med turnéer och uppsättningar vid Åbo Svenska teater. När Roland Hedlund återvände till Sverige var det för att arbeta vid Göteborgs stadsteater, och med Riksteatern.

Exklusivt: En hyllning till Roland Hedlund – se Norrans unika bilder

På filmduken debuterade han redan 1955, med "Våld". Sedan dess har han varit ett frekvent förekommande ansikte i svenska filmproduktioner – kring 50 filmer och tv-serier har han medverkat i.

– Det är ingen större skillnad att göra film eller teater. På teaterscenen klipper du dig själv. På film är det någon annan som klipper dig, sa Roland Hedlund till Norran 2011.

Roland Hedlund 1998.
Roland Hedlund 1998. Foto: Anna Bjuhr

Hans meritlista rymmer allt från rollen som uppgiven polis i "Jägarna" till gestaltningen av Harald i "Ådalen 31". Den sistnämnda belönades med två Guldbaggar 1969, varav en för Roland Hedlunds skådespelarinsats. Att det handlade om en stor statyett blev dock en överraskning för honom – han var helt övertygad om att baggen var ett litet märke som kunde fästas på jackan.

– På den tiden delades bara två baggar ut till skådespelare. På den kvinnliga sidan fick Liv Ullman priset, sa han till Norran.

Roland Hedlund visar upp sin guldbagge.
Roland Hedlund visar upp sin guldbagge.

När 90-talet kom hade han redan spelat i otaliga produktioner, och tanken på att dra sig tillbaka hade börjat växa. Men så fick han ett samtal från Västerbottensteatern – och istället hamnade han där allt började, i Västerbotten. Under tre års tid var han teaterchef, och i ett år var han skådespelare.

– Och jag som aldrig tidigare spelat teater i Skellefteå, sa Roland Hedlund.

Sedan väntade pensionen, som kantades med många år i Bureå och några boende inne i Skellefteå. 2011 reflekterade han över sitt händelserika yrkesliv:

– Jag har haft tur i yrket och träffat en massa bra människor, sa han då.

Roland Hedlund avled den 8 mars i sviterna av en stroke. Han blev 85 år gammal.

Roland Hedlund

Föddes: 1933 i Ersmark.

Filmer, pjäser och tv-serier i urval: "Våld", "Poeten och kejsaren", "Ådalen 31", "En kille och en tjej", "Rasmus på luffen", "Tre kärlekar", "Frihetens skugga", "Jägarna", "Vendetta", "Skärgårdsdoktorn", "Beck - kartellen", "Solistern", "Lasermannen" och "Wallander - the man who smiled".

Utmärkelser: En Guldbagge 1969. 2016 firade Film i Västerbotten 20 år genom att instifta ett pris i Roland Hedlunds ära.

Anmäl till Mediaombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut