Ulf Marklund och Lennart Edström är två av de som arrangerar Sävenäs pop- och visfestival. Under lördagen kommer gräsmattan att vara full av musik och folk.
Ulf Marklund och Lennart Edström är två av de som arrangerar Sävenäs pop- och visfestival. Under lördagen kommer gräsmattan att vara full av musik och folk. Foto: Maria Wallin

Snart tar tonerna över Kurjoviken – Sävenäs egen festival förenar hav och musik

Havsbris, ett besök från Nashville och 14 olika musikakter. På lördag är det än en gång dags för Kurjoviken att förvandlas till musikfest när Sävenäs pop- och visfestival intar kusten.

Solen gassar mot Kurjovikens Sjökrog. Gräsmattan breder ut sig och slutar där bryggorna tar vid, i brytpunkten mellan Skellefteälven och havet. Snart förvandlas platsen till något mer än en vacker vy – gräsmattan blir publikhav och utsikten mot vattnet kommer att ackompanjeras av två scener. På lördag startar Sävenäs pop- och visfestival i Skelleftehamn.

– Det känns fantastiskt, vi ser väldigt mycket framemot helgen, säger Thomas Lindgren, en av arrangörerna.

Allting började 2013. Tillsammans med Hans "Berka" Bergqvist sneglade Thomas Lindgren mot Västervik och deras visfestival – kunde de inte skapa något liknande här, i Skelleftehamn?

– Vi började vid Maskinhuset, men sedan ett par år tillbaka håller vi till här, vid Kurjovikens sjökrog. Det är en underbar miljö, säger Thomas Lindgren.

Sävenäs pop- och visfestival är Skellefteås tredje största festival, med sina 14 akter fördelade på två scener. Norra glädjen, Fanny Lundmark, Alma Lindström, Mandolinkillen med vänner och Songsters är några av de som spelar.

– Vi brinner främst för den lokala musiken och alla som spelar har någon slags koppling hit. Musikmässigt är det en blandning, det är ganska mycket pop men också lite visor såklart. Varje akt spelar i 30 minuter, och på den mindre scenen är fokus den akustiska musiken, säger Thomas Lindgren.

Thomas Lindgren var en av dem som grundade festivalen.
Thomas Lindgren var en av dem som grundade festivalen. Foto: Maria Wallin

Det finns ett namn som sticker ut lite extra – John Mctigue som spelar i Karin Risbergs band.

– Det är en världsstjärna inom countryn. Han har spelat med storheter som Emmylou Harris och Carlene Carter och nu ska han stå här, i Skelleftehamn. De utlovar riktig svängig gräsrotscountry. Generellt skulle jag säga att vi har rekordmycket originalmusik på årets festival, säger han.

Även dagsprogrammet är utökat, med matlagningstävling för juniorer och segling.

– Vi vill förena musik med båtliv och den här platsen. Just naturen och havet ger ytterligare en dimension i spelandet och lyssnandet. Vi märker att musikevenemang i vackra miljöer, som till exempel Örocken och Musik vid Bryggarbacken, lockar och vi hoppas att det blir likadant med Sävenäs pop- och visfestival, säger Thomas Lindgren.

Fakta

Sävenäs pop- och visfestival

När: Lördag 27 juli vid Kurjovikens sjökrog.

Akter: Domestic Combo, Norra glädjen, Fanny Lundmark, Back from Mars feat Joel Nunez, Karin Risberg Band, Songsters, Den Norrländska Idyllen, The Grand 95, Klara Sundin, Olav Markstedt, Peter&Annika, Alma Lindström, Mandolinkillen med vänner, Elin Lindström och Deltat.

Anmäl till Mediaombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut