Storbritanniens självbild gestaltas väl i karaktären The Pub Landlord.
Storbritanniens självbild gestaltas väl i karaktären The Pub Landlord. Foto: Wiktor Nummelin/TT

Magnus Ericsson: Därför hände Brexit

Al Murray heter en brittisk komiker, kanske mest känd för hans persona The Pub Landlord. The Landlord är en stereotyp av den pubägare i Londons East End som varje kväll håller hov bakom bardisken. En som alltid måste säga vad han tycker och mycket av det han tycker är ganska rasistiskt och bakåtsträvande. The Landlord har ingen tvekan om Storbritanniens storhet, även om man egentligen gått från att vara ett enormt imperium, som styrde en femtedel av jordens yta, till en nation så bakom att de fortfarande har ett parlament som liknar ett avsnitt av The Jerry Springer Show (eller så har det blivit modernt igen; det är klart bättre entertainment än svenska riksdagen, trots allt).

Jag såg ett klipp från Al Murrays nya show, i vilken The Pub Landlord självgott, med en pint i handen, säger att han kan bevisa att Storbritannien spöat alla i krig. Han ber publiken nämna ett land och sedan skall han förklara hur. Det är precis ett sådant påstående som en typ som han skulle kunna häva ur sig i verkligheten, men Al Murray är egentligen en amatörhistoriker och inte det minsta som karaktären han spelar. "Tyskland", skriker någon. "Senaste gången var 1945 och om tysken försöker igen så blir det ett hattrick", svarar han. En annan skriker Burkina Faso och The Landlord tänker ett ögonblick innan han förklarar att eftersom landet var en fransk koloni och Storbritannien smiskade Napoleons rumpa vid Waterloo 1815 så gäller det också kolonin. Utan att ens behöva sätta en fot i landet. Det heter inte GREAT Britain utan orsak.

The Landlord må vara en karikatyr, men sätter också fingret på varför landet lämnade EU den första februari. En villfarelse om fornstora dagar som kan komma åter, bara man slutar ta skit från länder man redan spöat skiten ur. Nationen som uppfann tea och Chicken Tikka Masala.

Anmäl till Mediaombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut