Biografier lockar alltid till läsning, menar Johanna Renling.
Biografier lockar alltid till läsning, menar Johanna Renling. Foto: JESSICA GOW / TT

Johanna Renling: Att läsa om andra människors levnadsöden

En kategori av böcker som alltid håller sig levande är biografier. Vi vill väldigt gärna läsa om andra människors livsöden eller framgångar. Om det är för att bli inspirerade eller för att skapa en medkänsla för andra låter jag vara osagt. Anledningarna till att läsa biografier kan vara många.

"På högvarv: att leva med ADHD" av Mikael Ressem.Mikael Ressem är en framgångsrik deckarförfattare och har en chefsposition inom vården. Vem kan tro att han skulle ha adhd. En bok som handlar om kaos, utanförskap, om kampen att ta reda på vem man är och att få en diagnos när man är vuxen. Boken är för alla som funderar kring det här med adhd eller lever med det hos dig själv eller någon i din närhet. En bok om fördomar mot diagnosen och hur viktigt det är att försöka förstå varandra.

"Det här kommer göra ont" av Adam Kay. En humoristisk biografi av en före detta läkare som numera jobbar som författare och stå-upp-komiker. Den är så rolig att man skrattar högt emellanåt. Trots att den handlar om hans dagar under sin AT-tjänst i London. 97-timmars veckor som varvas med märkliga patientfall, roliga reflektioner som får dig att skratta och öden som får dig att gråta. En bok som visar vad som sker bakom kulisserna, och en dag blir det helt enkelt för mycket.

"Överlevaren: en sann historia om en osannolik kvinna" av Sarah Krasnostein. Sandra Pankhurst växte upp i en miljö med våld och utanförskap. Som liten pojke villa han bara passa in. Hon har varit make, far och lyxhustru. Nu har hon en egen socialsaneringsfirma och jobbar med att hjälpa utsatta människor på sitt eget sätt. Detta är en bok om en ovanlig kvinna, som började sitt liv i en pojkes kropp. Idag skapar hon ordning efter både levande och döda. En gripande historia som kommer att få dig att tänka om både en och två gånger. Boken har vunnit flertalet faktabokspriser.

Anmäl till Mediaombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut