”Parasit” har tagit världen med storm.
”Parasit” har tagit världen med storm.

Fredag

Filmer att se efter ”Parasit”

I början av veckan blev Bong Joon-hos film ”Parasit” historisk som den första utländska film att vinna ”bästa film” på Oscars­galan. Och redan innan dess fullkomligt regnade hyllningar över den sydkoreanske regissörens skapelse. Men det är så klart inte Bong Joon-hos första film och jag rekommenderar att du kollar in fler av hans verk, här kommer tips på tre av dem.

The Host. En monsterfilm om klassamhälle och familjeliv. En otäck varelse dyker upp ur Han-floden i Seul och plockar med sig en flicka ner i kloakerna. Filmen följer hennes kamp och hennes struliga familjs försök att rädda henne.

Om du enbart ska se en av Bong Joon-hos filmer rekommenderar jag denna. Den är spännande, ­rörande och rolig.

Snowpiercer. En futuristisk film om klimathotet. Is har lagt sig över hela jorden efter missriktade försök att stoppa den globala uppvärmningen. Hela mänskligheten befinner sig på ett tåg som cirkulerar världen. Längst fram i tåget bor de rika, längst bak de förtryckta massorna – de som är i färd att starta en revolution.

En snäppet rörig film, men visuellt vacker och annorlunda.

Okja. En film om girighet, genmanipulation och köttproduktion. En sorts bedårande grisflodhäst avlas fram för att minska hungersnöden i världen. Testexemplar placeras i olika miljöer och på landsbygden i Sydkorea, hos tioåriga flickan Mija finns Okja, ett prakt­exemplar av detta nya djur. Okja kidnappas av det företag som en gång skapade henne och Mija följer efter för att rädda sin bästa vän.

Fint om kärlek mellan människa och djur. Emellanåt genuint otäckt och lär få åtminstonde någon ägna en tanke åt hur delar av köttindustrin fungerar.

Det är den begränsade del jag sett av Bong Joon-hos katalog. Kanske du har sett mer och kan tipsa mig? Då jag tyckt om alla dessa filmer har jag nu tänkt arbeta mig bakåt i hans karriär. Närmast väntar ”Memories of murder” – nog låter det som en lovande titel.Anmäl till Mediaombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut