Den mörka norden

Notera att denna artikel är från 2016.

Crowdfunding används allt mer för att finansiera film, musik, konst och litteratur i olika former. Nu när marknaden blivit så osäker för material som lätt kan spridas digitalt utom skaparnas kontroll, är det inte så konstigt att man helst vill täcka kostnaderna på förhand.

Konstprojektet The Dark North är trots namnet en riktig solskenshistoria i dessa sammanhang. I november 2015 presenterades idén att fem av Sveriges främsta fantasy- och science fiction-illustratörer skulle producera en konstbok. Temat ”Den mörka norden” grundar sig i illustratörernas ursprung, men boken riktas till en internationell publik. Det skulle snabbt visa sig att Peter Bergting, Magnus Mojo Olsson, Lukas Thelin, Henrik Pettersson och Joakim Ericsson med råge hade så många fans som skulle krävas för att få ihop tillräckligt många förhandsbeställningar.

Personerna bakom The Dark North håller till i södra Sverige, men Skellefteå fick ett specialbesök under Nordsken i år. Projektledaren Magnus Lekberg och konstnären Magnus "Mojo" Olsson var på plats, höll föredrag och presenterade en utställning med verk avsedda för boken.

Och nu, knappt ett år efter att kampanjen startade, så är den 230 sidor tjocka boken här! Förutom de fantastiska illustrationerna finns andra godsaker, bland annat ett förord av skräckförfattaren Clive Barker. Att det blir fler volymer räknar jag kallt med, och då får kanske andra svenska konstnärer tillfälle att visa upp sig.

I väntan på mer från The Dark North pågår just nu en crowdfunding för en konstbok som samlar verk från rollspelsillustratören Nils Gullikssons karriär. Även han var på plats under Nordsken, och hans betydelse bevisas inte minst av att insamlingskampanjen har varit en stor framgång. Beundrare av högklassig fantasykonst har alltså mycket att se fram emot.

.

ANDREAS ERIKSSON

Andreas Eriksson

Mörker. Image for ”The Dark North - Volume 1” by Peter Bergting.
Mörker. Image for ”The Dark North - Volume 1” by Peter Bergting. Foto: Mörker. Image for ”The Dark North - Volume 1” by Peter Bergting.
Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut