Lars Söderdahl och Staffan Götestam spelade bröderna i filmatiseringen av Astrid Lindgrens 'Bröderna Lejonhjärta'. Arkivbild.
Lars Söderdahl och Staffan Götestam spelade bröderna i filmatiseringen av Astrid Lindgrens "Bröderna Lejonhjärta". Arkivbild. Foto: Skånereportage/Scanpix/TT

Danskarnas favoritcitat är svenskt

Danmarks radio har haft en omröstning i samarbete med Danmarks Biblioteksförening om vilket citat från en bok som är det mest älskade. Flest röster fick ett citat ur Astrid Lindgrens "Bröderna Lejonhjärta".

"Ibland måste man göra saker, även om det farligt. Annars är man ingen människa, utan bara en liten lort", lyder visdomen ur boken som 63 procent av deltagarna i omröstningen tyckte var bäst. En jury valde ut nio citat att rösta på och totalt deltog 28 623 personer i undersökningen.

-Även om citatet är svenskt, så ramar det in den danska folksjälen. Det beskriver att man ibland måste våga sig ut på djupt vatten. Det kommer från en barnbok så det är kanske inte så farligt att våga, säger Danmarks Biblioteksförenings vd Michel Steen-Hansen.

De övriga nio citaten var mestadels från danska författare, men även ett citat från "Nalle Puh" och ett från författaren John Green fanns med i tävlingen.

Bara en liten lort

Så här ser citatet ur Astrid Lindgrens "Bröderna Lejonhjärta" ut i sin helhet enligt www.astridlindgren.com :

”Men då sa Jonatan att det fanns saker som man måste göra, även om det var farligt. ’Varför då’, undrade jag. ’Annars är man ingen människa utan bara en liten lort’, sa Jonatan.”

Varianten, på danska, som Danmarks Radio och Danmarks Biblioteksförening ordnade omröstning om, löd:

"Nogle gange må man gøre ting, også selv om det er farligt. Ellers er man ikke et menneske, men bare en lille lort!"

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut