En bit av den riktiga Berlinmuren. Arkivbild.
En bit av den riktiga Berlinmuren. Arkivbild. Foto: JESSICA GOW / TT

Berlin stoppar "ny Berlinmur"

Notera att denna artikel är från 2018.

Myndigheterna i Berlin har satt stopp för ett planerat konstprojekt som går ut på att bygga en verklighetstrogen kopia av Berlinmuren mitt i staden, rapporterar Sveriges Radios Kulturnytt.

Bakom planerna står en konstnärsgrupp kring den ryske filmaren Ilja Chrzjanovskij och tanken är att omgärda ett 35 000 kvadratmeter stort område med muren. Inträde, eller "visum", skulle kosta pengar och meningen är att besökare skulle få testa hur det är att leva i ett totalitärt samhälle.

Tanken var att verket skulle invigas i oktober, men gruppen sökte tillstånd först i slutet av augusti och hinner inte uppfylla kraven på säkerhet, brandskydd och medgivande från berörda.

Enligt Kulturnytt är berlinare som bor och arbetar i området ytterst tveksamma till konstverket. När planerna blev kända kritiserades gruppen också av många kulturpersoner för att vilja banalisera och göra kitsch av DDR-tiden.

Makthavarna säger inte helt nej till projektet och förutsatt att kraven uppfylls skulle det kunna genomföras tidigast nästa år.

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut