På en snöupphöjd scen invigningstalade festivalens projektledare och värd tillsammans med skådespelare, regissörer och annat filmfolk. Längst till vänster Olivia Karlberg och Cecilia Nilsson.
På en snöupphöjd scen invigningstalade festivalens projektledare och värd tillsammans med skådespelare, regissörer och annat filmfolk. Längst till vänster Olivia Karlberg och Cecilia Nilsson. Foto: Ann-Christine Holmgren

Arjeplog Filmfestival invigdes på snöscen

I går invigdes Arjeplogs filmfestival ”Tro, film och kärlek” för 16:e året i rad. I år var det elever från Hornavanskolans Hotell- och turismprogram som stod för invigningsceremonin. Invigningstalade gjorde filmfestivalens värd Cecilia Nilsson och projektledare Olivia Karlberg. Filmfolket fick också komma upp på den av snö gjorda scenen för att presentera sig och sina filmer.

Sex filmer kommer att visas under helgen, med givande samtal efter varje film med skådespelare, regissörer, producenter och annat filmfolk närvarande.

En vecka före invigningen släpptes biljetterna. Efterfrågan på biljetterna till filmen ”Inland” som delvis spelats in i Arjeplog var stor, alla biljetter tog slut på en gång trots att filmen kommer att visas vid två tillfällen under helgen.

Arjeplogs kommunalråd Britta Flinkfelt, längst till vänster, inledde filmpremiären av ”Inland” tillsammans med Sandra Warg, Filmpool N ord och Jon Blåhed filmens regissör och manusförfattare.
Arjeplogs kommunalråd Britta Flinkfelt, längst till vänster, inledde filmpremiären av ”Inland” tillsammans med Sandra Warg, Filmpool N ord och Jon Blåhed filmens regissör och manusförfattare. Foto: Ann-Christine Holmgren

Efter invigningen visades två filmer ”Solens son” visades på Silvermuseet med gäster Kristina Utsi samt filmens regissör och manusförfattare Gunilla Bresky.

På biografen visades filmen ”Inland”. Den handlar om en ung kvinna från Stockholm som flyttar med sin pojkvän till hans hemort i Norrlands inland. Men relationen tar slut redan under resan på väg upp. Trots detta väljer hon att stanna kvar på orten. Hon får ett jobb och försöker skaffa sig ett liv på den lilla orten men det är svårt för henne att passa in i samhället.

En film som naturligtvis höjer sitt värde bland biopubliken genom igenkänningsfaktorn. Den är delvis inspelad i Arjeplog och med arjeplogare som statister. Huvudrollsinnehavare är Irma von Platen och regissör och manusförfattare Jon Blåhed. Filmen bygger på boken ”Inlandet som är skriven av Elin Willows.

Elever från Hornavanskolans Hotell- och turismprogram stod för invigningsceremonin, förutom att det byggt upp scenen och fixat tekniken och fyrverkerierna bjöd det också på fika och godis.
Elever från Hornavanskolans Hotell- och turismprogram stod för invigningsceremonin, förutom att det byggt upp scenen och fixat tekniken och fyrverkerierna bjöd det också på fika och godis. Foto: Ann-Christine Holmgren
Anmäl till Mediaombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut