Nu kan vi äntligen frossa i färskpotatis.
Nu kan vi äntligen frossa i färskpotatis. Foto: Bosse Nilsson

Sommarens mest efterlängtade primör

Färskpotatisen är så god att den klarar sig själv. Men den är också det vanligaste tillbehöret på sommarens matbord – med rätta. Nu är den här och det är dags att frossa.

Äntligen! Sommar är smak av krispiga, färska primörer. Då finns det väl inget som är så efterlängtad som svensk färskpotatis. Annat var det förr när man ansåg att potatisen skulle få växa ut till sin optimala storlek, att skörda små potatisar ansågs helt enkelt vara ett slöseri. I Skåne använder vi ofta lite slarvigt benämningen nypotatis i stället för färskpotatis, liksom många använder ordet sommarpotatis eller primörpotatis.

Potatisskala

Den allra första potatisen som odlas i Sydsverige, och som har förgrotts under väv för att kunna plockas tidigt, kallas primörpotatis, och har ett tunt och mycket ömtåligt skal. Därefter skördas färskpotatisen, också den med ett tunt, fint skal. Efter högsommaren kommer sommarpotatisen, som är skalmogen. Och sedan vinterpotatisen med ett tjockt skal, så att den kan lagras.

Lika goda

Årets första knölar skördades på Bjärehalvön redan den 25 april. Traditionen i Sverige är att det anordnas en budgivning i samband med det. I år blev högsta budet 2 000 kronor per kilo. Bland oss som har egen odling har säkert en del redan kunnat skörda några små potatisar, medan andra får vänta ett tag till.

Men det kvittar vad vi kallar de små, gula, mjäla knölarna, de är lika goda ändå. En klick smör, lite salt och gott sällskap. Blunda, ät och njut.

Kerstin Svensson/TT

Bitte E:son Forsberg/TT

Rosta färskpotatisen och blanda ihop en sallad tillsammans med andra primörer. Perfekt tillbehör till allt grillat.
Rosta färskpotatisen och blanda ihop en sallad tillsammans med andra primörer. Perfekt tillbehör till allt grillat. Foto: Bosse Nilsson

Ugnsrostad potatissallad

För 4 portioner, 35 minuter

Rostad färskpotatis med primörer och örter i en god och generös sallad är gott, som passar till kallskuret, grillat eller fisk. Kan ätas både varm och kall.

1 kg små färskpotatis

2 knippor färska morötter

1 knippe färsk rödlök

50 g smält smör

1/2 dl finhackade valfria örter

flingsalt

2 knippor rädisor

Gör så här:

1. Ställ ugnen på 225 grader. Tvätta och skrubba potatisen, och lägg på en bakplåtspappersklädd långpanna.

2. Skrubba eller skala morötterna. Dela dem på längden. Klyfta lökarna. Blanda samman samtliga ingredienser på plåten, vänd ned finhackade örter.

3. Smält matfettet och häll över potatisblandningen. Blanda. Salta och rosta strax under ugnens mitt i cirka 25 minuter.

4. Ansa och klyfta rädisorna. När cirka 3 minuter återstår vänd ned dem i blandningen.

5. Garnera med timjan och servera.

Paj är suverän sommarmat. Här med färskpotatis, Västerbottensost och handskalade räkor.
Paj är suverän sommarmat. Här med färskpotatis, Västerbottensost och handskalade räkor. Foto: Bosse Nilsson

Färskpotatispaj med räkor

För 4 portioner, 1,5 timmar

Krämig paj med smak av Västerbottensost. Toppad med handskalade räkor och dill. Du behöver inte skala potatisen.

Deg:

3 dl vetemjöl

150 g smör eller margarin

2 msk kallt vatten

Fyllning:

8–10 stycken kokta kalla färskpotatis

4–6 stycken salladslökar

500 g oskalade räkor

Stanning:

4 st. ägg

2 dl vispgrädde

2 dl mjölk

2 dl riven Västerbottensost

3 msk finhackad dill

1 knippe finklippt gräslök

Garnering:

dillvippor

räkor

Gör så här:

1. Ställ ugnen på 225 grader. Blanda samman vetemjöl och matfett gärna i en matberedare. Tillsätt vatten och låt allt arbetas samman till en degboll.

2. Svep in degen i plastfilm och låt vila svalt i cirka 20 minuter. Tryck eller kavla ut degen i en smord form cirka 24 centimeter i diameter. Nagga pajskalet med en gaffel. Förgrädda strax under ugnens mitt i cirka 10 minuter.

3. Ansa och strimla salladslöken, fördela i det förgräddade pajskalet. Skala räkorna. Skiva potatisen.

4. Vispa samman samtliga ingredienser till stanningen och fördela 3/4 i det förgräddade skalet. Lägg ut skivad potatis i skalet och häll över resterande mängd stanning.

5. Grädda strax under ugnens mitt i cirka 45–50 minuter eller tills pajen har stannat helt och fått fin färg. Tag ut och garnera med räkor och dill.

Snabbt och enkelt. Som förrätt eller en lunch. Smörrebröd med färskpotatis, remouladsås och bacon.
Snabbt och enkelt. Som förrätt eller en lunch. Smörrebröd med färskpotatis, remouladsås och bacon. Foto: Bosse Nilsson

Smörrebröd med färskpotatis, dansk remouladsås och bacon

För 4 portioner, 20 minuter

Det finns ingen godare än smörrebröd, här bjuder vi på en variant med knaperstekt bacon, dansk remouladsås och massor av skivad nykokt färskpotatis, garnera med exempelvis persilja eller dill och sommarlyckan är total.

140 g skivad bacon

Dansk remouladsås:

2 dl majonnäs

1/2 dl pickles

2 msk gräddfil

1 tsk curry

Till servering:

4 skivor danskt rågbröd

matfett

4 salladsblad

12 kokta kalla färsk potatis

1/2 rödlök

3 msk rostad lök

Garnering:

kryddgrönt

Gör så här:

1. Hacka eller mixa picklesen fint. Blanda med majonnäs, gräddfil och curry i en bunke.

2. Smöra rågskivorna och placera salladsbladen på bröden. Skiva potatisen och lägg på salladsbladen.

3. Stek baconskivorna och låt rinna av på lite hushållspapper. Skala och skiva löken i tunna ringar.

4. Toppa bröden med dansk remouladsås, rödlöksringar och rostad lök. Garnera med kryddgrönt och servera.

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut