Framtidens svar på våra hälsofrågor? Gentester är ett snabbt växande forskningsområde.
Framtidens svar på våra hälsofrågor? Gentester är ett snabbt växande forskningsområde. Foto: Shutterstock

Framtidens hälsa går via generna

Vi kan redan skräddarsy vår motion med hjälp av personliga tränare och få anpassade kostråd hos dietisten. Men i framtiden kan våra hälsosatsningar komma att bli ännu mer individualiserade – med hjälp av avancerad teknik.

Vad vi stoppar i oss till lunch, hur mycket vi stressar under dagen, vilken miljö vi befinner oss i och vilka gifter vi kommer i kontakt med – allt det påverkar vår hälsa. Men vid sidan av livsstilen och det så kallade livspusslet finns förstås våra gener och anlag. Vårt arv.

-Det här är ett mycket spännande område, forskningen går snabbt framåt, säger Cecilia Fürst, specialistläkare i allmänmedicin.

Komplext system

Hon har studerat kemi vid Lunds universitet och forskat inom diabetes vid Universitetssjukhuset i Linköping. Under sin forskning följde hon en grupp tjejer med typ 1-diabetes. Tjejerna var överviktiga och man ifrågasatte om de följde hälsorekommendationerna de hade fått. Men Cecilia misstänkte att bilden var större än så.

-De gjorde allt de kunde. Man kunde se att det var andra processer som inverkade och ytterst handlade det om gener. Det var inte deras fel, säger hon.

Efter läkarutbildningen i Sverige har Cecilia Fürst utbildat sig inom funktionell och integrativ medicin i USA och särskilt intresserat sig för hur våra gener och vår biokemi påverkar hälsan.

-Blir ditt immunförsvar överaktiverat är det inte till din fördel. Men vi kan påverka det här genom hur vi lever. Man kan alltid förbättra sin situation, det handlar om att styra processer i kroppen, förklarar Cecilia, som driver en mottagning i Skåne, där hon bland annat jobbar med gentester.

Gener och livsstil

I boken ”Genvägen – styr dina gener och få ett friskare liv” (Pagina förlag) förklarar hon bland annat hur vi kan ”tända” eller ”släcka” olika gener med hjälp av vår livsstil.

-Du går inte från att vara frisk till sjuk från en dag till en annan. Detta är en process i kroppen som involverar din unika biokemi och genetik. Kunskapen om hur gener påverkas av vår livsstil ger oss nya möjligheter att själva ta tillbaka kontrollen. Det är väldigt hoppfullt.

Cecilia poängterar att allt inte går att styra, men menar att det mesta går att förbättra. Man ska naturligtvis söka vård som vanligt om man är sjuk.

-Om jag fick önska skulle vi, runt tidiga 20-årsåldern, titta på våra gener och vår livsstil för att ta reda på vad som skulle kunna vara bra för oss – i preventivt syfte. Det handlar om att optimera kroppens egna funktioner så att den kan hjälpa sig själv.

Personliga hälsoråd

Förra året genomfördes ett statligt projekt i Estland där 100 000 personer erbjöds gratis gentester för att kunna få mer individanpassade råd kring sin hälsa. Deltagandet var frivilligt och omkring 700 000 vanliga och mer sällsynta genvarianter undersöktes hos varje person, rapporterade bland andra Sveriges Radio och Dagens Nyheter. Syftet med satsningen är att personerna ska få mer individuellt anpassad vård och exempelvis slippa mediciner som man inte tål.

-Vi är mer olika som individer än vi tror. Integrativ medicin handlar om att individanpassa kost, träning, behandlingar och vid behov läkemedel, säger Cecilia Fürst.

Hon tar blodtrycksmedicin som exempel – något som många svenskar äter dagligen och där en sort inte passar alla.

-Många läkemedel omsätts av specifika enzymer, vilka framgår i de flesta fall i Fass. Med hjälp av ett gentest skulle man kunna ge rekommendationer utifrån denna kunskap. I dag får man prova sig fram och se vad som fungerar och inte.

Växande marknad

Den som vill veta mer om sin hälsa utifrån vad generna kan berätta får i dagsläget bekosta det själv. Via olika apotekssajter säljs enklare dna-tester som man kan utföra hemma, bland annat för att kolla risken för övervikt och risken för att drabbas av blodpropp. Test som visar om ens muskler har en naturlig läggning för explosiv träning eller uthållighetsträning finns också. På den kommersiella marknaden erbjuder företag analyser av kroppens tillgång på vitaminer och mineraler, sköldkörtelns funktion och statusen på blodfetterna, med hjälp av ett blodprov.

-Vad jag tycker är positivt med självtester är att människor engagerar sig i sitt eget mående, säger Cecilia Fürst.

Gentester och etik

Statens medicinsk-etiska råd, Smer, följer utvecklingen av gentester – ett område som väcker en del etiska frågeställningar.

-När det handlar om helgenomsekvensering, där man kartlägger hela genuppsättningen för att se om man bär på anlag för sällsynta sjukdomar, men också om man har ökad risk för folksjukdomar som diabetes och stroke, blir det knepigt, säger Kjell Asplund, ordförande i Smer, och fortsätter:

-Vad ska jag göra med den här informationen? Om jag får reda på att jag har femtio procents ökad risk för att drabbas av åldersdiabetes, vad är budskapet i det? Bli inte fet, kan man tänka. Samtidigt – om man inte har anlag för det, betyder det att man kan äta hur som helst då?

Vilka utmaningar finns?

-De riktigt svåra, etiska frågorna handlar om de fall där man kan se att en person kan utveckla en sällsynt dödlig sjukdom som leder till döden före 50 års ålder. Alla genetiska tillstånd går inte att påverka med livsstil eller läkemedel, säger Kjell Asplund.

Stötta kroppen

Cecilia Fürst menar att gentester ska användas för sådant man själv kan påverka.

-Visst kan man se om det föreligger risk för exempelvis Ahlzeimer, men jag är inte intresserad av att skrämma folk, jag är intresserad av vad människor själva kan göra för att förbättra sin hälsa, säger hon.

Anna Hultman/TT

Gentester används i en rad olika syften – från släktforskning och faderskapstest till att med hjälp av avancerad teknik ta reda på mer om sin hälsa.
Gentester används i en rad olika syften – från släktforskning och faderskapstest till att med hjälp av avancerad teknik ta reda på mer om sin hälsa. Foto: Shawn Hempel/Shutterstock
'Vi är mer olika som individer än vad vi tror. Integrativ medicin handlar om att individanpassa kost, träning, behandlingar och vid behov läkemedel', säger läkaren Cecilia Fürst, som bland annat använder gentester för att hjälpa sina patienter.
"Vi är mer olika som individer än vad vi tror. Integrativ medicin handlar om att individanpassa kost, träning, behandlingar och vid behov läkemedel", säger läkaren Cecilia Fürst, som bland annat använder gentester för att hjälpa sina patienter. Foto: Ravil Sayfullin/Shutterstock
Via olika apotekssajter säljs dna-tester som ska svara på om ens muskler har en naturlig läggning för explosiv träning eller uthållighetsträning.
Via olika apotekssajter säljs dna-tester som ska svara på om ens muskler har en naturlig läggning för explosiv träning eller uthållighetsträning. Foto: Marcus Ericsson/TT

Cecilias hälsotips

TT

En dna-analys är inte nödvändig för att göra positiva insatser för sin hälsa, små saker kan göra stor skillnad. Här är några av läkaren Cecilia Fürsts råd:

+ Ät en bra och giftfri kost med mycket grönsaker. Näringsrik mat hjälper kroppen att reparera sig själv.

+ Ät i lugn och ro – det gynnar matsmältning och näringsupptag.

+ Sitter du vid datorn, passa på att ta en mikropaus. Lägg händerna i knät och djupandas i två minuter. Då bryter du kroppens stressvar.

+ Gå ut en stund på lunchen och ta en rask promenad. Rikta uppmärksamheten mot dina omgivningar. Du behöver inte bli en supermediterare.

+ Vi mår både bra och dåligt av stress. Det viktiga är att hitta sin egen balans.

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut