Ny butik till Skellefteå – Ekologiskt och giftfritt för alla barn

Notera att denna artikel är från 2016.
Fredagen den 11 mars fick Gun Sundkvist äntligen öppna sin butik med ekologiska leksaker och kläder för barn.

Butiken ligger i närheten av Lekia, mitt emot stadshuset Brinken. Norran träffade henne tidigare under veckan, då hon bjöd på kaffe och visade runt i butiken.

– Det känns enormt spännande, man har ju längtat efter den här dagen i ett halvår, säger hon.

Gun är utbildad fritidspedagog, och har tidigare bland annat varit verksamhetschef på Frösunda. Före det var hon frisör i 18 år.

– Jag har inte fått någon av de skador som många frisörer får, utan jag blev helt enkelt bara nöjd, säger hon.

Hon var verksam inom Frösunda i nio år, och hon trivdes väldigt bra.

– Men sen blev jag övertalig där, så det vart ett hårt slag, säger hon.

Så kom sommaren, och Gun reste med sin man Göran ner till Stockholm för att hälsa på dottern Sofia och hennes tvååriga tvillingsöner Olle och Alfred. Under en utflykt till Södertälje gick de in i en liten butik, där ett livsomvälvande koncept introducerades för Gun.

– Jag kände bara 'wow, det här har vi inte i Skellefteå, det här måste vi bara få dit', säger hon.

I dag finns det gemensamma regler inom EU för hur mycket farliga kemiska ämnen som leksaker får innehålla. Kraven är hårda, och leksaksutvecklingen har tagit stora kliv framåt i jämförelse med hur det var om man backar en generation.

Många ämnen som vi i dag vet kan orsaka cancer, skada arvsmassan eller reproduktionsförmågan får inte förekomma i leksaker, alternativt enbart i oerhört små mängder.

Gun häller upp kaffe från en presskanna. Hon säger att hon saknar kundkontakten från hennes många år som frisör och att hon ser särskilt fram emot att ha småbarn i butiken.

– De får vara lite substitut för mina egna som jag inte får träffa så ofta, skrattar hon.

Även namnetCalle Kaninkommer ifrån tvillingbarnbarnens första mjukisdjur som de fick av de nyblivna mor- och farföräldrarna.

– Vi köpte kaniner när de var nyfödda som genast blev deras favoriter, nu kan de inte sova utan dem och de heter just Calle Kanin, säger Gun.

Hon har länge varit miljömedveten, hon sopsorterar och samåker till jobbet.

– Förut körde vi också en biogasdriven bil men min man tyckte att det var så tråkigt att köra Passat. Det tar dessutom för lång tid att cykla från Bergsbyn, säger hon med ett skratt.

"En butik med fokus på ekologiskt och giftfritt" blir slogan för den nya verksamheten, och Guns engagemang lyser igenom när hon till exempel berättar om vilken inverkan plastprodukter kan ha på små barn.

– Platspartiklar utsöndras från maskinerna vi har i hemmet, som datorer, tv-apparater och kylskåp. Sedan binds partiklarna samman med dammet på golvet, och där kryper våra småbarn runt och andas in det, säger hon.

Småbarn lider större risk än vuxna i och med deras osvikliga benägenhet att stoppa saker i munnen. Deras hud är också tunnare vilket gör det lättare att absorbera kemiska ämnen.

– Det förstör ju cellerna i kroppen och ställer till med många olika sjukdomar. Det är rent skrämmande, säger Gun.

Kritor och pennor kan innehålla skadliga lösningsmedel och olikfärgade vätskor kan innehålla mineralolja. Leksaker som är parfymerade kan vara allergiframkallande och lekmassor, eller lekgegga, kan vara gjorda av PVC och innehålla skadliga plastpartiklar.

– Ändå är plastleksaker inte dåliga idag, de är ju väldigt kontrollerade, säger Gun.

Leksakerna i hennes butik kostar förmodligen lite mer än vad de gör i en butik som ingår i en större kedja. Hon förespråkar ändå kvalité framför kvantitet.

– Jag tror på det här, det är ju ett växande koncept. Med bättre kvalité kan ju dessutom en leksak hålla i flera generationer, säger hon.

Förutom giftfria och ekologiska leksaker har hon även kläder och diverse tillbehör till försäljning, som nappflaskor och nappar. Hon är också noga med att kontrollera sina leverantörer.

– Produktionen har gått bra till ur en mänsklig synvinkel. Det är inget barnarbete och de som jobbar med tillverkningen utsätts inte för några kemikalier. Många av mina leverantörer säger att de också kontrollerar hur de som arbetar har det rent socialt, säger hon.

Butiken kommer att ha en lekhörna för barnen så att föräldrarna kan handla i fred. En hemsida är också på väg.

– Men det har inte gått så bra att ta bilderna som ska hamna där, skrattar Gun när hon visar runt bland alla färgglada leksaker, kläder och tillbehör.

Jonas Nilsson

FAKTA

Gun Sundkvist

Ålder: 57 år.

Bor: Södra Bergsbyn. Kommer ursprungligen från Robertsfors och flyttade därifrån vid 19 års ålder.

Familj: Maken Göran, dottern Sofia med maken Daniel, som bor i Stockholm och deras två tvillingpojkar Olle och Alfred.

Fritidsintressen: Båtturer ute i skärgården under sommaren och slalom på vintern. Är även engagerad i EFS.

Film- och musiksmak: Allätare.

Favoritmat: Gärna en god köttbit, eller Flygande Jakob vid speciella tillfällen.

Gör helst en fredagskväll: Sitter gärna i soffan med en chipspåse och tittar på På spåret.

Geometriska former för yngre barn, tillverkade i trä och utan gifter. Foto: Jonas Nilsson.
Geometriska former för yngre barn, tillverkade i trä och utan gifter. Foto: Jonas Nilsson. Foto: Jonas Nilsson.
Foto: Jonas Nilsson.
Foto: Jonas Nilsson. Foto: Jonas Nilsson.
Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut