De flesta föredrar hel fläskfilé. Köttet bjuder på många olika sätt av tillagning och smaksättning.
De flesta föredrar hel fläskfilé. Köttet bjuder på många olika sätt av tillagning och smaksättning. Foto: Africa Studio/Shutterstock

Vardag med fläskfilé

Ska du tillaga något snabbt, enkelt och vill smaksätta köttet med variation är fläskfilé perfekt. Med kryddor, marinad, grillning eller fyllning har du möjligheter i det oändliga.

Det är svårt att bli besviken på fläskfilé. Eftersom köttbiten är så föränderlig fungerar den lika bra som vardagsmat som till bjudmat. I dag bjuder vi på tre stycken vardagsrecept med lite färre ingredienser. Känner du för att utöka dem, känn dig fri att tillföra dina egna favoritingredienser och se våra förslag som en inspirationskälla.

Stek försiktigt

Fläskfilé är ett magert kött med endast cirka 2–3 procents fetthalt. Redan vid inhandlingen kan det vara bra att tänka på om du vill putsa köttet själv eller inte. Köper du en välputsad filé blir det minimalt med spill. Räkna med cirka 125 gram per person. Senan på ovansidan av fläskfilén ska dock alltid putsas bort. Börja vid "huvudet" på filén, använd en vass kniv och följ därefter senan nedåt.

Eftersom filén är så pass mör kan den stekas i panna, helstekas i ugn eller läggas på grillen. Det viktigaste är att vara försiktig med stekningen eftersom den låga fetthalten kan göra köttet torrt. Vi brukar rekommendera en innertemperatur på 64–65 grader för medium och 70 grader för välstekt.

Smakkompisar

Förr var fläskfilé något som man mestadels åt på hösten. Då hade grisarna sommaren på sig att äta upp sig. I dag har vi tillgång till fläskfilé när vi önskar. Förr var det också vanligt att man delade fläskfilén där rostbiffen börjar. Man skar ut två stycken mindre filéer, en kotlettfilé och en skinkfilé. I dag är det hel fläskfilé som vi uppskattar mest.

En fläskfilé har massor av smakkompisar, som ost, tomater, bacon, blåmögelostar, och så här på hösten svamp. Olika pepparsorter och färska örter är ett snabbt och enkelt sätt att förändra rätten. Börja med att bjuda på vår filéwok där vi flirtar lite med asiatiska smaker.

Kerstin Svensson/TT Bitte E:son Forsberg/TT

Till vardags blir det lite festligt ändå med pasta och fläskfilé.
Till vardags blir det lite festligt ändå med pasta och fläskfilé. Foto: Bosse Nilsson

Pastagryta med filé

Snabbt och enkelt blir det när vi serverar pasta och fläskfilé i ett perfekt allt-i-ett-recept. Senap och kalvfond ger god smak åt grytan. Självklart kan du utöka med mer än majs och tomater, det är bara att välja.

4 portioner, 25 minuter

500 g fläskfilé

1 gul lök

2 msk smör

1 tsk salt

1 krm peppar

2 1/2 dl vispgrädde

1/2 dl vatten

2 msk kalvfond

1 msk japansk soja

1 msk skånsk senap

150 g majskorn

250 g körsbärstomater

1/2 gurka

400 g pasta, penne

• Garnering:

basilika

• Gör så här:

1. Putsa filén och skiva den ganska tunt. Skala och hacka löken fint. Bry köttet på båda sidor i smör. Krydda med salt och peppar.

2. Tillsätt grädde, vatten, fond, soja och senap. Låt koka samman i 10 minuter.

3. Koka pastan enligt förpackningens anvisningar.

4. Låt majsen rinna av. Dela tomaterna. Dela gurkan på längden och gröp ur kärnorna. Skiva gurkan.

5. Blanda pasta och grönsaker med filégrytan och garnera med basilika.

I den här filéwoken blandas det magra köttet med blomkål och får en asiatisk touch.
I den här filéwoken blandas det magra köttet med blomkål och får en asiatisk touch. Foto: Bosse Nilsson

Filéwok med blomkål och nudlar

Spännande wok där fläskfilén strimlas och får lite asiatisk smak med hjälp av fisksås, lime och nudlar. Lättlagat, enkelt och gott.

4 portioner, 25 minuter

500 g fläskfilé

• Marinad:

saft av 1 lime

2 msk fisksås

2 msk japansk soja

2 msk strösocker

• Wok:

3 vitlöksklyftor

1 msk riven färsk ingefära

1/2 purjolök

500 g blomkål

1 röd paprika

2 msk rapsolja

250 g äggnudlar

• Garnering:

koriander

ätliga kronblad från blommor

• Gör så här:

1. Blanda limesaft, fisksås, soja och socker. Putsa köttet och skiva det tunt. Blanda samman med marinaden och låt stå medan grönsakerna förbereds.

2. Skala vitlöken och hacka den fint. Ansa, skölj och skiva purjolöken. Dela blomkålen i mindre buketter. Kärna ur och strimla paprikan.

3. Fräs vitlök och ingefära i olja i en halv minut. Tillsätt grönsakerna och fräs vidare i ett par minuter. Koka nudlarna enligt förpackningens anvisningar.

4. Tag upp köttet och stek det i olja på hög värme. Vänd ner grönsaker, nudlar samt marinaden och låt allt bli varmt. Garnera med koriander och eventuellt ätliga kronblad från blommor.

I en lent krämig gräddsås hamnar fläskfilén i fint sällskap.
I en lent krämig gräddsås hamnar fläskfilén i fint sällskap. Foto: Bosse Nilsson

Fläskfilé i krämig sås med zucchinisallad

Grädde, soltorkade tomater och krossade tomater tillsammans med fläskfilé ger en krämig och god gryta som vi toppar med ugnsrostade tomater. Goda smaker som gärna serveras med stekt zucchini.

4 portioner, 30 minuter

500 g fläskfilé

2 msk smör

8 soltorkade tomater i olja

2 vitlöksklyftor

200 g champinjoner

1 msk oregano

1 msk kalvfond

2 dl vispgrädde

2 dl krossade tomater

500 g zucchini

1 msk olivolja

3 msk persilja

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

• Garnering:

persilja

ugnsrostade tomater

• Gör så här:

1. Putsa köttet och skär i skivor. Strimla tomaterna. Skala och finhacka vitlöken. Dela champinjonerna.

2. Bryn köttet i smör och lägg över i en traktörpanna. Fräs vitlök och champinjoner i smör och lägg över tillsammans med köttet. Tillsätt strimlade tomater, oregano, fond, persilja, grädde och krossade tomater.

3. Låt koka samman i ca 15 minuter. Smaka av med salt och peppar.

4. Ansa och skär zucchinin i bitar och stek i olja. Krydda med salt och peppar och garnera över persilja. Toppa grytan med ugnsrostade tomater.

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut