När högsommarvärmen trycker på vill man gärna att det ska gå snabbt och enkelt att laga mat.
När högsommarvärmen trycker på vill man gärna att det ska gå snabbt och enkelt att laga mat. Foto: Bosse Nilsson

Snabblagat till lata sommardagar

Varmt och skönt, men man måste ändå masa sig till köket. Det får bli något enkelt, men ändå somrigt och gott. Laga lite extra till middagen så är lunchen dagen efter räddad.

Vi måste äta trots semester och lata dagar. Lekande barn blir snabbt hungriga och vuxna behöver också påfyllning. Sällan är väl rester i kylen så välkomna som nu.

Om man kokar lite extra potatis till middag kan lunchen dagen därpå redan vara påbörjad. Tärna potatis, lök, tomater och ost och lägg i en omelett. Potatis kan också bli basen i en matig macka med matjessill och gräddfil. Eller stek den tillsammans med ägg, bacon och rödbetor. Vill du heller ha en lättare rätt blandar du sallad, potatis, sockerärter, tomater, dill och fetaost.

Kort tillagning

Vill man servera en snabblagad middag är lax ett säkert kort. Den behöver inte lång tid i ugnen eller på grillen för att bli klar. Krydda med chili för lite hetta eller med massor av örter och citron för mildare smak. Och förstås, laga lite extra, så kan du göra en god sallad eller ha som fyllning i tortillabröd dagen efter.

Sallader av olika slag passar fint riktigt varma sommardagar. Utgå från grillad kyckling eller varmrökt fisk så kortas tillagningstiden avsevärt. Extra matig blir salladen med kokt pasta, bönor eller potatis. Någon ost som fetaost eller mozzarella är gott, liksom melon eller nektarin. Toppa med nötter eller frön.

Sommarens bär

Man måste också passa på att njuta av säsongens alla bär. Jordgubbar kan serveras till det mesta, skivade till pannkakor, i yoghurten eller lunchsalladen. Jordgubben innehåller rikligt med antioxidanter, rik på C-vitamin och järn och innehåller få kalorier, så det finns ingen anledning att hålla igen på frossandet.

Kerstin Svensson/TT

Bitte E:son Forsberg/TT

Bondsallad är en matig och enkel sallad att göra. Senapsdressingen ger syra och sälta.
Bondsallad är en matig och enkel sallad att göra. Senapsdressingen ger syra och sälta. Foto: Bosse Nilsson

Fransk bondsallad

För 4 portioner, 30 minuter

En matig och härlig sallad med bacon, kycklingfilé och brödbitar. Senapsdressingen sugs upp av brödet.

500 g kycklingfilé

salt, peppar

1 msk smör

140 g bacon

1 huvud romansallad

65 g blandad sallad

1/2 burk vita stora bönor

1/2 purjolök

10 rädisor

2 kokta ägg

2 skivor lantbröd

• Dressing:

1 msk vit balsamicovinäger

1 tsk honung

1 tsk flingsalt

2 msk dijonsenap

1 dl olivolja

• Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Krydda kycklingen med salt och peppar och bryn den i smör i stekpanna. Tillaga den klart i ugnen, cirka 20 minuter, tills innertemperaturen är 70 grader.

3. Klipp baconet i bitar och stek nästan knaprigt. Låt rinna av på hushållspapper.

4. Skölj all sallad och slunga den torr. Strimla purjolöken och skiva rädisorna. Skala och dela äggen. Bryt brödet i bitar.

5. Bryt romansalladen i bitar och lägg upp på ett fat. Strö över blandad sallad. Skiva kycklingfiléerna och lägg ovanpå. Skölj bönorna och strö över tillsammans med purjolök, brödbitar, bacon och rädisor. Lägg på ägghalvorna.

6. Vispa samman dressingen och ringla den över salladen. Servera eventuellt lite dressing bredvid.

Lax är enkelt och gott, dessutom snabblagad. Servera med tortillabröd, guacamole och mangosalsa.
Lax är enkelt och gott, dessutom snabblagad. Servera med tortillabröd, guacamole och mangosalsa. Foto: Bosse Nilsson

Sweet chilibakad lax

För 4 portioner, 30 minuter

Ett trevligt sätt att servera laxen på. Den syrlig mangosalsan passar perfekt till laxen.

600 g laxfilé med skinn

1/2 dl sweet chilisås

1 msk rapsolja

1 msk sesamfrö

• Guacamole:

2 avokado

saft av 1 lime

1 tomat

salt och peppar

• Mangosalsa:

150 g mango, fryst och tinad

4 salladslökar

1/2 röd chili

saft av 1 lime

Garnering:

koriander

skivad salladslök

limeklyftor

Servering:

2 dl gräddfil

mjuka tortillabröd

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Lägg laxen i en form. Blanda sweet chilisås med olja och häll över laxen. Tillaga i ugnen i cirka 12 minuter tills innertemperaturen är 55 grader.

3. Dela avokadon och gröp ur köttet till guacamolen. Mosa det grovt och blanda med limesaft och tärnad tomat. Smaka av med salt och peppar.

4. Strimla salladslöken till mangosalsan. Kärna ur och hacka chilin. Blanda mango, salladslök, chili och limesaft.

5. Strö sesamfrön över laxen och servera med guacamole, salsa, gräddfil och tortillabröd.

Ta vara på sommarens härliga frukter och bär. Här en matig sommarsallad med melon, jordgubbar, bönor och fetaost.
Ta vara på sommarens härliga frukter och bär. Här en matig sommarsallad med melon, jordgubbar, bönor och fetaost. Foto: Bosse Nilsson

Läskande sallad med melon

För 4 portioner, 15 minuter

En fräsch lunchsallad en varm sommardag. Passar fint att servera som tillbehör till grillad kyckling.

1/4 vattenmelon

1 cantaloupemelon

250 g jordgubbar

1 rödlök

150 g fetaost

1 burk kidneybönor

2 msk rostade pumpakärnor

3 msk olivolja

saften av 1 lime

1 msk flytande honung

• Gör så här:

1. Dela vattenmelonen i trekanter. Gröp ur kulor ur cantaloupemelonen. Skölj och rensa jordgubbarna och dela i bitar.

2. Skala, dela och skiva löken. Skölj av bönorna. Lägg upp melon, jordgubbar, bönor, lök och delad fetaost på ett fat.

3. Blanda olja, limesaft och honung och ringla över salladen. Strö över rostade pumpakärnor.

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut