Pasta är en riktig smakbärare som går att variera hur mycket som helst.
Pasta är en riktig smakbärare som går att variera hur mycket som helst. Foto: Shutterstock

Pasta – en enkel smakbärare av rang

Pasta är i sig inte någon smaksensation. Men den har förmågan att suga åt sig alla goda smaker och ger ett härligt tuggmotstånd. Dessutom går den att variera i oändlighet.

De flesta familjer äter pasta nästintill varje vecka. Ofta får vi frågan om vilket som är bäst, torkad eller färsk pasta? Alla är bra på sitt sätt och kommer till sin rätt med passande tillbehör. Men det vi vet är att ju bättre kvalité på pastan ju mer smak och framför allt bättre spänst och tuggmotstånd.

Koka ordentligt

Viktigt är att alltid koka pastan enligt förpackningens anvisningar, i rikligt med lätt saltat vatten. Det ska koka ordentligt när pastan läggs i, och håll det kokande hela tiden. Den ska ha ett litet tuggmotstånd, det som italienarna kallar för al dente.

Det är billigt att köpa färdig pasta, men det är faktiskt inte så svårt att göra egen. Därför har vi valt en potatispasta som är enkel att göra, en bra början för den som vill prova. Det kommer säkert att leda till fler pastadegar.

Klassisk pasta

Gnocchi uttalas "njocki" och är en traditionell italiensk pasta på potatis som påminner lite om våra svenska kroppkakor. Degen kan man smaksätta med örter, ost eller spenat. Som alltid med pasta ska man inte arbeta degen för länge.

Pressa den kokta potatisen och bygg ett berg av mjöl ovanpå. Gräv en vulkan i mitten och knäck äggen i den och knåda samman. Lite mjöligt och kletigt blir det, men det får man ta. Därefter rullar du tumstjocka längder, skär och plattar till med en gaffel så att de blir snygga.

Vi lovar att du kommer att känna dig nöjd.

Kerstin Svensson/TT

Bitte E:son Forsberg/TT

En vällagad långputtrande köttfärssås vill ha en liten finare och dyrare pasta.
En vällagad långputtrande köttfärssås vill ha en liten finare och dyrare pasta. Foto: Bosse Nilsson

Extra god köttfärssås

TT

För 4 portioner, 45 minuter

En god köttfärssås som får stå på spisen och puttra ett tag. Välj gärna en finare pasta.

500 g nötfärs

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

2 msk smör

3 msk tomatpuré

2 dl rött vin

2 msk kalvfond

1 msk kinesisk soja

400 g konserverade körsbärstomater

1 tsk hackad timjan

1 tsk hackad basilika

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

Garnering:

färsk basilika

riven parmesanost

Serveras med:

kokt pasta

långsambakade färska körsbärstomater

ett gott bröd

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 150 grader. Olja lätt in de färska körbärstomaterna med kvist, och ställ in ugnen medan du lagar resten av maten.

2. Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp smöret i en stekpanna och fräs lökarna tillsammans med färsen så att den blir smulig.

2. Tillsätt tomatpuré, rör om och fräs vidare i cirka 2 minuter. Tillsätt rödvin och låt blandningen puttra samman ett par minuter.

3. Vänd ned kalvfond, soja, konserverade körsbärstomater samt hackade örter.

4. Låt puttra samman i cirka 40 minuter. Tillsätt lite vatten om det behövs. Smaka av med salt och peppar.

5. När såsen är klar, ta ut tomaterna och lägg ned i köttfärssåsen. Garnera med färsk basilika och servera med riven eller hyvlad parmesanost, pasta och bröd.

En snabb och välsmakande pasta med ärtor och krämig gorgonzolasås.
En snabb och välsmakande pasta med ärtor och krämig gorgonzolasås. Foto: Bosse Nilsson

Snabblagad pasta med gorgonzolasås

TT

För 4 portioner, 20 minuter

God och krämig. Tag fram osten en stund innan så smälter den ned lite fortare.

1 purjolök

2 msk smör

2 dl crème fraiche

350 g rumstempererad gorgonzola

2 dl gröna ärtor

1 krm svartpeppar

riven muskotnöt

Garnering:

persilja

Serveras med:

4 portioner kokt valfri pasta

hackade valnötter

Gör så här:

1. Ansa, skölj och strimla purjolöken. Hetta upp smöret i en kastrull och fräs löken blank och smidig utan att den får färg.

2. Tillsätt crème fraiche till purjolöken och fräs samman på medelstark värme. Skär bort de hårda kanterna på osten och dela i tärningar, vänd ned i pannan och låt smälta sakta in i blandningen.

3. Vänd ned ärtor och rör försiktigt om. Riv ned muskotnöt efter egen smak och avsluta med riven svartpeppar.

4. Servera med kokt pasta och hackade valnötter. Garnera med persilja.

Hemgjorda potatisgnocci är enkla att göra och smakar givetvis extra gott. Glöm inte parmesanen!
Hemgjorda potatisgnocci är enkla att göra och smakar givetvis extra gott. Glöm inte parmesanen! Foto: Bosse Nilsson

Hemgjord gnocchi med tomater, bacon och spenat

TT

För 4 personer, 45 minuter

Har du lite potatis över i kylen blir de perfekta gnocchi. Lite extra jobb, men det går snabbt när man får in tekniken.

1 tsk neutral olja

140 g tärnad bacon

400 g körsbärstomater på kvist

1 msk olivolja

1 vitlöksklyfta

2 msk smör

1 tsk flingsalt

200 g spenat

50 g finriven parmesanost

Gnocchi:

400 g mjölig potatis

3 1/2 dl vetemjöl

1/2 tsk salt

1 ägg

2 tsk olivolja

Garnering:

riven parmesanost

färsk basilika

1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten. Pressa ut potatisen med potatispress på en mjölad arbetsbänk. Häll mjölet ovanpå på som ett berg, gör en grop i toppen och knäck ägget i det. Ringla över olivolja och strö över saltet, arbeta samman till en smidig deg. Tillsätt mer mjöl om degen är kladdig.

3. Forma degen till tumstjocka rullar och skär i cirka 1 centimeter långa bitar. Tryck till dem lätt med en mjölad gaffel och lägg på en mjölad tallrik eller på ett bakplåtspapper. Lägg ned gnocchin i omgångar i kokande lättsaltat vatten med en skvätt neutral olja. Tar ur med en hålslev när de flyter upp till ytan, efter cirka 2–3 minuter.

4. Placera tomaterna på en bakplåtspappersklädd långpanna, ringa olivolja över. Rosta strax under ugnens mitt i cirka 18 minuter.

5. Fräs baconet knaprigt. Skala och finhacka vitlöksklyftan. Vänd ner vitlök och gnocchi i baconpannan, och stek i ett par minuter. Tillsätt spenat och tomater. Fräs vidare i 2–3 minuter. Vänd ned riven parmesanost och smör, låt allt bli varmt. Smaka av med salt. Garnera med spenatblad och basilika. Servera gärna med mer ost om man önskar.

Att dricka till

TT

Tajano Rosso Piceno (6090), 89 kronor.

Alkoholfritt: Jacob´s Creek Unvined Shiraz 2017 (1994), 59 kronor.

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut