Midsommarbuffén ska innehålla något med nya smaker bland de gamla klassikerna.
Midsommarbuffén ska innehålla något med nya smaker bland de gamla klassikerna. Foto: Bosse Nilsson

Nya smaker på midsommarbordet

Det är kul med något nytt till midsommarbuffén. Något som överraskar bland det som alltid står på bordet. En härlig jordgubbstårta ska det vara i alla fall.

Midsommar är en härlig, svensk högtid där många håller på traditioner. Det är en väldigt enkel festlighet där vi oftast äter sill, potatis och jordgubbar, en variant på ett smörgåsbord som är svår att misslyckas med. Det är heller inte särskilt dyr mat som dukas fram. Jordgubbarna är antagligen det mest kostsamma.

Vill man spara in på jordsgubbsfrossan, kan man servera en härlig jordgubbstårta eller marängsviss med jordgubbar och chokladsås, det kräver inte lika många bär.

Rabarber och lax

Det känns alltid trevligt att komplettera med lite nya godsaker. Prova vår flädersill. Och så har vi hottat upp midsommarlaxen med picklade rabarber, där syran passar fint till den feta fisken.

I de flesta sällskap brukar det finnas någon som inte äter sill, då kan det sitta fint med en örtig potatissallad med sparris, rädisor, fetaost och dillpesto.

Fyll även på med en tomatpaj, så blir alla nöjda. Köttbullar och kycklingben förstås, uppskattas framför allt av barnen, men även av många vuxna.

Under kudden

Efter att vi firat med sång och dans runt midsommarstången är det läge att tända grillen. Servera enkla kycklingspett eller kryddiga korvar med goda bröd och tillbehör.

Vi avslutar alltid midsommarafton med att plocka sju sorters blommor och lägger under sovkudden. Men vi skippar traditionen att man ska vara tyst när man plockar dem, och vi hoppar inte heller över sju gärdsgårdar.

Kerstin Svensson/TT

Bitte E:son Forsberg/TT

Lax med picklade rabarber ger en ny smak till buffén.
Lax med picklade rabarber ger en ny smak till buffén. Foto: Bosse Nilsson

Kallrökt lax med picklade rabarber och örtmajonnäs

För 6 portioner, 10 minuter + 1 timme

Ge laxen ny smak med syrliga rabarber.

300 g kallrökt lax

150 g rabarber

1/4 dl ättiksprit 12%

1/4 dl äppelcidervinäger

1 msk flytande honung

1/2 dl strösocker

1 1/2 dl vatten

1/2 msk fänkålsfrön

Örtmajonnäs:

1 1/2 dl majonnäs

1 dl crème fraiche

1 1/2 msk dijonsenap

1/2 dl hackad dill

1/2 dl hackad persilja

salt, peppar

Garnering:

fläderblommor

Gör så här:

1. Skölj och skiva rabarbern. Koka upp ättiksprit, äppelcidervinäger, honung, socker, vatten och fänkålsfrön.

2. Häll den heta lagen över rabarbern och låt dra i minst en timme.

3. Rör ihop majonnäs, crème fraiche, senap, dill och persilja. Smaka av med salt och peppar. Ställ kallt.

3. Lägg upp laxen och skeda över rabarbern med lite av lagen och ställ resten bredvid. Garnera gärna med blommor. Servera med örtmajonnäsen.

Fläder och äpple fajtas om smakerna i den här sommarsillen.
Fläder och äpple fajtas om smakerna i den här sommarsillen. Foto: Bosse Nilsson

Flädersill

För 6 portioner, 20 minuter + 1 dygn

En riktig sommarsill med smak av äpple, dill och fläder.

2 förpackningar 5–minuters sill à 420 g

1 dl koncentrerad flädersaft

1 grönt äpple

4 salladslökar

3 cm skivad pepparrot

1 citron

1/2 dl hackad dill

Gör så här:

1. Häll av sillagen från förpackningen ned i en skål. Skiva sillen. Blanda lagen med flädersaft.

2. Kärna ur och skär äpplet i tunna klyftor. Strimla salladslöken. Tvätta citronen och skiva den. Skala och skiva pepparroten. Hacka dillen grovt.

3. Varva sill, äpple, salladslök, citron, pepparrot och dill i en burk. Häll på lagen och låt sillen dra i ett dygn i kyl.

Ett sommarvackert matjessillfat är ett välkommet inslag till midsommarbuffén.
Ett sommarvackert matjessillfat är ett välkommet inslag till midsommarbuffén. Foto: Bosse Nilsson

Matjessillfat

För 6 portioner, 20 minuter

Här samlas alla godsakerna på ett fat. Häll på smöret först vid serveringen.

600 g kokt, kall potatis

3 kokta ägg

1 rödlök

8 rädisor

1 dl hackade örter, dill, gräslök och persilja

300 g matjessill

3 dl gräddfil

100 g smör

Garnering:

gräslöksblommor

Gör så här:

1. Dela potatisen i klyftor. Skala och hacka äggen. Hacka löken och dela rädisorna i klyftor. Skiva sillen.

2. Lägg upp potatis, rädisor och sill på ett fat. Strö över ägg, lök och örter. Klicka på lite av gräddfilen och servera resten bredvid.

3. Smält smöret i en kastrull och låt det bli lite brynt. Häll över sillen och servera. Pynta med gräslöksblommor.

I ett skimmer av rosa är en jordgubbstårta en härlig avslutning på midsommarbuffén.
I ett skimmer av rosa är en jordgubbstårta en härlig avslutning på midsommarbuffén. Foto: Bosse Nilsson

Midsommartårta

Cirka 10 bitar, 1 timme + 5 timmar

Saftiga nötbottnar med en härlig fyllning av vit choklad och jordgubbar. Rosa grädde gör den extra fin.

200 g hasselnötter

1 1/2 dl strösocker

3 ägg

Fyllning:

100 g vit choklad

1 1/2 dl vispgrädde

1 dl grekisk yoghurt

250 g jordgubbar

Garnering:

2 dl vispgrädde

ca 1 krm röd geléfärg

250 g jordgubbar

Ugn: 200°

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Lägg nötter, socker och ägg i en matberedare. Mixa väl i ett par minuter till en ljus skummig smet.

3. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar botten, 24 centimeter i diameter. Smörj formen och häll i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen på 25 minuter. Låt svalna och dela den i två bottnar.

4. Hacka chokladen och lägg i en skål. Koka upp grädden och häll den över chokladen. Rör om tills den smält. Låt svalna och ställ i kylen ett par timmar, gärna över natten.

5. Vispa chokladgrädden tjock med elvisp och blanda i yoghurten. Bred fyllningen mellan bottnarna och lägg på skivade jordgubbar. Vispa grädden och färga den rosa med geléfärgen. Bred eller spritsa den på tårtan. Toppa med jordgubbar.

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut