En plats med färska kryddor i köket förhöjer matlagningen.
En plats med färska kryddor i köket förhöjer matlagningen. Foto: Bosse Nilsson

Mat från egen kryddträdgård

Att ha en egen liten kryddträdgård förgyller matlagningen. Då kan man skörda rakt ned i maten. Fräscht och smakfullt. Kan det bli bättre?

Se till att skaffa dig en liten plats där du kan odla dina favoritörter. I krukor, i ett kryddland eller i en liten balkonglåda. Välj ut ett par örter som du vet med dig att du använder och som är praktiskt möjliga att odla.

Timjan är lätt att lyckas med och finns i ett flertal sorter: kryddtimjan, citrontimjan och apelsintimjan. När man drar med handen över de små bladen sprids en doft av varm hed i hela köket. De hårda stjälkarna gör att de är lätta att repa. De kryddiga bladen passar till fisk, rostade rotsaker och att gnugga in i köttet. De små fina timjanblommorna är vackra att dekorera med, men inte så goda att äta.

Varma dagar

Mynta är växttålig och sprider sig gärna. Den växer så in i vassen. Därför är det bra att säga "hit men inte längre", eller plantera i stora krukor så du vet var du har den. Den är underbar som smaksättare i exempelvis äppelkakor, te eller iste under varma dagar, men också i kalla såser. Med sin starka, friska och fräscha smak förgyller den det mesta.

Dillstjälkar

Dill är däremot kinkig att odla. Förra året misslyckades vår skörd, men året innan blev den super. Fråga inte varför. Grannen säger att man ska strö ut fröna, så nu har vi gjort det. Dill är perfekt att frysa in och för den som verkligen gillar de spröda kronorna är pesto att rekommendera. Dill är också god att ha i såser, till fisk och i sallader. Fröna går att sätta i jord redan under vintern eller tidig vår, trots att jorden är kall. Så i flera omgångar och du kan skörda i omgångar, och vattna mycket. Glöm inte att stjälkarna är utmärkta som smaksättare i potatiskoket.

Kerstin Svensson/TT

Bitte E:son Forsberg/TT

Grön ärtdressing passar till det mesta som sallader, grillat, paj, fisk och grönsaker.
Grön ärtdressing passar till det mesta som sallader, grillat, paj, fisk och grönsaker. Foto: Bosse Nilsson

Grön ärtdressing

15 minuter

En grön, härlig dressing som är ljuvlig i smaken, allt med hjälp av örter. Passar till sallader, kallskuret, grillat, paj, fisk eller grönsaksrätter.

65 g rucola

1 dl basilika

1 1/2 dl persilja

1 msk dijonsenap

1 msk pressad citronsaft

3 dl rapsolja

2 vitlöksklyftor

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

Gör så här:

1. Mixa samman rucola och örter med senap och citronsaft och cirka 1/2 deciliter av rapsoljan.

2. Tillsätt resterande mängd av oljan under mixning i en tunn stråle.

3. Skala och riv ned vitlöken. Smaka av med salt och peppar. För tunnare konsistens, späd med cirka 1–2 msk kallt vatten.

Gör en hel maträtt på grillen. Ett paket med fisk, grönsaker, potatis och örtsmör är klart på en halvtimme.
Gör en hel maträtt på grillen. Ett paket med fisk, grönsaker, potatis och örtsmör är klart på en halvtimme. Foto: Bosse Nilsson

Fisk i paket med ört- och rosépepparsmör

För 4 portioner, 30 minuter

Svep om bakplåtspappret och foliearket ordentligt så att inte smöret rinner ut. Du kan även välja egna favoritörter.

800 g kokt färsk potatis

800 g torskrygg

2 färska lökar

12 små cocktailtomater gärna blandade färger

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

Örter:

timjan

dill

gräslök

Örtsmör:

100 g smör

1/2 dl hackade örter ex dill

2 tsk krossad rosépeppar

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

Garnering:

dill

gräslök

1. Hacka örterna och blanda med smör, rosépeppar, salt och peppar.

2. Skiva potatisen och placera i mitten på bakplåtsarken och foliearken. Dela fisken i 4 bitar och placera en bit torskrygg på varje ark ovanpå potatisen.

3. Skala och klyfta löken, halvera tomaterna och lägg på torsken. Strö över örterna och klicka över örtsmöret. Vik samman arken till paket så att inte smöret kan rinna ut.

4. Grilla paketen cirka 15 minuter på indirekt grillning. Öppna paketen och garnera med kryddgrönt. Servera med sallad och gräddfil.

Örtrik sallad med fetaröra som är toppad med jordgubbar är riktig försommarmat.
Örtrik sallad med fetaröra som är toppad med jordgubbar är riktig försommarmat. Foto: Bosse Nilsson

Tabbouleh med örter och jordgubbar

För 4 portioner, 20 minuter

Försommarmat med härliga ingredienser och mycket örter. Hittar du inte snacksgurka fungerar det även med vanlig gurka.

3 dl bulgur

1 grönsaksbuljongtärning

1 skalad och finhackad vitlöksklyfta

1 förpackning snacksgurka á 250 g

1 avokado

250 g jordgubbar

1 dl hackad persilja

1 dl hackad mynta

3 msk olivolja

2 msk pressad citronsaft

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

Fetaoströra:

150 g fetaost

2 dl crème fraiche

1 msk flytande honung

2 msk hackade pistagenötter

Garnering:

kryddgrönt

Gör så här:

1. Koka bulgur enligt förpackningens anvisningar med buljongtärning och hackad vitlök. Låt kallna. Rör den luftig med en gaffel.

2. Skölj gurkan och skär den i tunna skivor på längden – använd en osthyvel eller en mandolin. Ansa och dela jordgubbarna i klyftor. Kärna ur och dela avokadofrukten i bitar. Ansa och finhacka samtliga örter.

4. Blanda samman bulgur, örter, olja, citronsaft och avokadobitar. Fördela på ett generöst fat. Tillsätt gurka och jordgubbar. Garnera med kryddgrönt.

5. Mixa samman fetaost, crème fraiche och honung med en stavmixer. Vänd ned hackade nötter. Garnera med kryddgrönt och servera till salladen.

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut