Lingon är ett svensk superbär fyllt med vitaminer, antioxidanter och näringsämnen.
Lingon är ett svensk superbär fyllt med vitaminer, antioxidanter och näringsämnen. Foto: Leif R Jansson/TT

Lingon – skogens röda guld

Saft, sylt, rårörda. Till müslin, såsen eller kakan. Lingon passar till det mesta och smakar både sommar och vinter – sött och surt.

Skogens röda guld med flera positiva hälsoegenskaper är kärt och kan användas till mycket. Vanligast är kanske klicken med lingonsylt som vi har som smakförhöjare till mos med köttbullar eller kåldolmar. Bären passar också bra som smaksättare i bakverk och desserter. Något ni får smakprov på i dagens recept.

30 bärsorter

Det finns uppemot ett trettiotal vilda bär som är ätliga i vår natur, tillgången beror så klart mycket på var i landet man befinner sig. Börja gärna räkna själv och se hur många du kommer på. Vi kämpade ett bra tag med vår lista. Inte helt lätt.

Lingon är vanligt förekommande i nästan hela landet, precis som blåbär, hjortron och björnbär, och är fyllda av näringsämnen och antioxidanter som är bra för hälsan. Många långväga bär och frukter har hyllats som vitaminbomber och tagit plats på våra frukostbord, men de som växer de svenska skogarna är minst sagt lika nyttiga, visar studier. Och dessutom lätta att plocka själva – särskilt lingonet.

Bensoesyra

Lingon innehåller också ett naturligt konserveringsmedel, bensoesyra. Detta gör att vi inte behöver tillsätta en massa extra vid tillagning av saft eller sylt för att det ska hålla.

Hur man kan använda lingon på roliga och spännande sätt funderar vi mycket på varje år när det är dags att skörda. Här är några klassiska recept, men också några nya som gjorda för det röda guldet.

Saftig kaka med vaniljmjölk och lingon.
Saftig kaka med vaniljmjölk och lingon. Foto: Bosse Nilsson

Lingonkaka

För 8–10 bitar, 10 minuter + 1 timme i ugnen

Lättbakad, härligt saftig kaka. Det går utmärkt att baka även med frysta bär.

3 ägg

3 dl strösocker

3 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

4 dl lingon, färska eller frysta

1 dl vatten

• Fyllning:

100 g smör

1 dl mjölk

2 msk vaniljsocker

• Till formen:

smör

kokos eller ströbröd

• Garnering:

lingon

florsocker

• Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Smörj och bröa (ströbröd eller kokosflingor) en springform med avtagbar kant, cirka 24 centimeter. Kläm gärna ett smort bakplåtspapper i formens botten.

3. Vispa samman ägg och socker pösigt. Blanda samman mjöl, bakpulver och lingon. Vänd ned blandningen i den vispade äggsmeten.

4. Koka upp vattnet och rör ned i smeten. Häll i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i cirka 1 timme, känn med sticka.

5. Tag ut kakan och lossa försiktigt från formen. Låt svalna på galler. Dela till två bottnar med en vass kniv.

6. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölk och vaniljsocker, koka samman i cirka 2 minuter under omrörning. Tag av från plattan och skeda vaniljmjölken över bottnarna.

7. Lägg samman bottnarna och placera kakan på ett uppläggningsfat, toppa med lingon, sikta över florsocker och servera.

Klassikern raggmunkar med rårörda lingon eller lingonsylt.
Klassikern raggmunkar med rårörda lingon eller lingonsylt. Foto: Bosse Nilsson

Raggmunkar med rårörda lingon

För 4 portioner, cirka 20 stycken, 45 minuter

Kan det bli så mycket godare. Servera med rårörda lingon eller lingonsylt.

2 dl vetemjöl

4 dl mjölk

2 ägg

1/2 tsk salt

900 g fast potatis

2 msk smör

• Garnering:

rårörda lingon

persilja

• Servera med:

rårörda lingon

• Gör så här:

1. Vispa samman mjölet med hälften av mjölken till en slät smet i en bunke till raggmunken. Vispa ned resterande mängd mjölk tillsammans med ägg och salt.

2. Skala och riv potatisen grovt. Krama ur all vätska och vänd ned i smeten genast så att den inte mörknar.

3. Hetta upp lite av smöret i en stekpanna och klicka ned smeten och stek raggmunkarna i omgångar. Håll dem varma på en bakplåtspappersklädd långpanna i ugnen på 100 grader. Garnera och servera med rårörda lingon och persilja.

Lingonsylt eller rårörda lingon? Bestäm efter behag.
Lingonsylt eller rårörda lingon? Bestäm efter behag. Foto: Bosse Nilsson

Rårörda lingon

Cirka 2 deciliter, 3 timmar

Rör så att sockret får hjälp med att smälta undan.

250 g frysta lingon

1/2–1 dl strösocker

• Gör så här:

1. Blanda de frysta lingonen med sockret i en bunke och låt dem tina, så att sockret smälter.

2. Rör om många gånger under tiden.

Lingonsylt

60 minuter

God klassisk sylt åt alla lingonälskande läsare.

2 kg lingon

1 kg strösocker

6 dl vatten

• Gör så här:

1. Placera lingon, socker och vatten i en kastrull och rör om. Låt stå och safta till sig i cirka 15–30 minuter.

2. Koka upp och låt småkoka i cirka 20 minuter. Skumma av.

3. Häll upp sylten på väl rengjorda burkar. Förvara svalt.

Förgyll cheesecaken med lingon och müsli.
Förgyll cheesecaken med lingon och müsli. Foto: Bosse Nilsson

Cheesecake med lingon

För 8–10 bitar, 45 minuter + 6 timmar i kylen

Syrligt god och passar lika bra som dessert som till fikastunden.

3 dl crunchy müsli

• Fyllning:

4 dl lingon

2 dl strösocker

4 gelatinblad

1 dl vispgrädde

200 g färskost

2 dl rumsvarm crème fraiche

1 tsk vaniljsocker

• Garnering:

2 dl färska Lingon

lingonblad

• Gör så här:

1. Värm lingonen till fyllningen i en kastrull under omrörning. När bären börjar safta sig koka dem under lock i cirka 5 minuter. Häll upp bärmassan i en sil och passera med hjälp av baksidan på en sked.

2. Häll tillbaka den släta lingonsaften i en rengjord kastrull och ge den ett nytt uppkok. Tillsätt sockret och gör ytterligare ett uppkok så att sockret löses. Tag av och låt svalna.

3. Blötlägg gelatinbladen i 10 minuter. Tag upp och krama ur all vätska. Smält gelatinbladen i lite av lingonvätskan. Tillsätt blandningen i lagen. Rör om tills allt är blandat. Ställ lagen åt sidan och låt allt bli kallt.

4. Vispa samman grädden till filmjölkskonsistens och vispa ned crème fraiche och färskost. Smaksätt med vaniljsocker och vänd ned kall lingonlag.

5. Krossa müslin, med till exempel en stor mortel. Strö ut smulorna i en smord form med avtagbar kant cirka 21 centimeter i diameter. Häll ned lingonfyllningen och låt formen stå kallt i minst 6 timmar.

6. Lossna på försiktigt kanterna ur formen och garnera kakan med färska lingon och lingonblad.

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut