Tio personer i varierande åldrar har blindtestat åtta olika färdiglagade köttbullar. Två av dem hittade vi i kyldisken, de resterande i frysboxen. Köttbullarna serverades med makaroner och ketchup. Uppdraget var att betygsätta köttbullarna utifrån smak, doft och konsistens. Produktfaktan är hämtad från förpackningarna. Priserna är exempelpriser och kan variera.
Tio personer i varierande åldrar har blindtestat åtta olika färdiglagade köttbullar. Två av dem hittade vi i kyldisken, de resterande i frysboxen. Köttbullarna serverades med makaroner och ketchup. Uppdraget var att betygsätta köttbullarna utifrån smak, doft och konsistens. Produktfaktan är hämtad från förpackningarna. Priserna är exempelpriser och kan variera.

Klassisk smak rullade in i mål

Rund till både smak och form. Det är inte konstigt att köttbullen har fått en egen dag i almanackan. Vill du fira med minimalt arbete är det bara att hälla en påse färdiga i pannan. Vi vet vilka som är godast.

I dag, den 23 augusti, är det dags att fira den lilla bullen av färs. Men hur kom det sig att den blev matbordets älskling? Det visar sig finnas flera förklaringar.

-Färsrätter är historiskt sett ovanliga, de har lite högre status och tillhör det borgerliga köket. Köttbullar var inget som bönder och arbetare åt före 1900-talet – men då kom köttkvarnen och det var inte lika omständligt att göra köttbullar längre, säger mathistorikern Richard Tellström.

Festlig historia

Ytterligare en förklaring är att köttbullarna ingår i vårt smörgåsbord. Därför har vi vant oss vid att de är en fin och festlig maträtt.

-Den tredje orsaken är att det vi kallade söndagsstek förr inte alltid var en bit kött. Själva idén med söndagssteken var att maten kunde göras klar redan på lördagen, eftersom söndagen var vilodag. Då var det bra att kunna ta fram köttbullarna som man hade gjort dagen innan, säger Richard Tellström.

Barnens favoriter

I vårt test har vi bara serverat färdiga köttbullar, direkt från industriköket. Många är de småbarnsföräldrar som vittnar om att ungarna hellre äter köttbullar från påse än de som någon omsorgsfullt har rullat själv.

-Det var samma när jag jobbade på förskola och serverade hemgjort potatismos. Barnen grät. De tränas numera in i dagiskökets smaker och konsistenser, så hemlagat är åtminstone hos de mindre ett ”nedköp”, säger Richard Tellström.

Köttbullsbuffén visade sig innehålla en del överraskningar – både positiva och negativa.
Köttbullsbuffén visade sig innehålla en del överraskningar – både positiva och negativa. Foto: Stina Stjernkvist/TT

En del av förklaringen, säger han, är att barn ofta uppskattar den lena konsistensen, både när det gäller potatismos och köttbullar.

Mat och status

Man skulle kunna säga att färdiga köttbullar och hemgjorda är två olika saker. För visst kan du bjuda på hemtrillade köttbullar när du har gäster, det är det bakomliggande arbetet som ger maten hög status.

- I undersökningar har det visat sig att det är en del skam kring att köpa färdigmat, och de som skäms mest är kvinnor med barn.

-Men då ska man komma ihåg att det under flera hundra år var vanligt att köpa färdigmat. Att all mat ska vara hemlagad, och att en kvinnas värde bestäms utifrån hur duktig hon är på att laga mat, är en borgerlig idé, säger Richard Tellström.

Så varför inte fira färdigmaten med en portion köttbullar från butiken? Inget att skämmas för, och dessutom både energi- och tidsbesparande.

Viktoria Hansén/TT

Vi har testat åtta olika sorters färdiglagade köttbullar – både från frysdisken och kyldisken.
Vi har testat åtta olika sorters färdiglagade köttbullar – både från frysdisken och kyldisken. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Recept på köttbullar

• För 4 personer

Ströbröd 4 msk

Vatten 2 dl

Salt 1/2 –1 tsk

Peppar 1 krm

Färs 400 g

Ägg 1 st

• Gör så här: Blanda ströbröd och vatten. Rör i salt och peppar och låt brödet svälla i vattnet i 10 minuter. Arbeta i färsen och ägget i en rymlig bunke med träsked eller hushållsmaskin. Rör tills färsen är smidig men inte så länge att den blir seg och trådar sig. Köttbullarna formas lätt med hjälp av en matsked och lätt fuktad hand. Lägg köttbullarna på vattensköljd skärbräda. Stek några köttbullar åt gången. Skaka stekpannan så att köttbullarna får fin färg runt om och blir vackert runda.

Källa: Rutiga kokboken (ICA Bokförlag, 1980).

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut