Med en lunchlåda vet du vad du får i dig. Dessutom vet du att det är gott.
Med en lunchlåda vet du vad du får i dig. Dessutom vet du att det är gott. Foto: Shutterstock

Inspiration till goda lunchlådor

Ta det som vana att alltid laga lite extra mat till en eller två lunchlådor. Det är både enkelt och billigt. Dessutom vet du vad du får i dig.

När lunchpengarna tryter eller när du inte vill gå ut och äta, då är matlådan är perfekt. Att äta rester är dessutom klimatsmart. Det går heller inte att komma ifrån att det är både enkelt och billigt. Men man måste tänka till om man är ovan.

Med egen låda styr du helt själv. Laga exempelvis dubbla portioner, lägg i matlådor och frys in så har du omgångar. Fyll i transparanta glasburkar, så att du enkelt ser vad du har i dina lådor. I dag har de flesta butiker ett bra sortiment av glasburkar i olika storlekar med bra tätslutande lock.

Komma ihåg

I vår matlåda vill vi ha mat som smakar lika gott dagen efter tillagningen och ska det vara lätt att ta med sig. Sist men inte minst gäller det att komma ihåg att få lådan med sig till jobbet (lovar att det kommer att fungera efter ett par missar).

Vi läste en undersökning från Ica om att 26 procent skulle vilja ha matlåda till jobbet oftare än vad de har i dag. Men det är tre saker som krävs om det ska bli så:

1. Hjälp att planera.

2. Påminnelse om att göra.

3. Inspiration på bra recept.

Tre matlådor

Sagt och gjort. Nu ska ni få hjälp. Första lådan blir en rejäl sats chili con carne på ett klassiskt recept. Det blir glädje varje gång den öppnas. Sedan har vi linsgrytan med matvete eller ris i den andra. Till sist fyller vi några matlådor med en underbar rostad sötpotatissoppa. Här krävs det burkar med ett ordentligt snäpplock så att det inte läcker. Tre bra alternativ och riktigt goda luncher.

Kerstin Svensson/TT

Bitte E:son Forsberg/TT

Chili con carne är lätt att göra och sköter sig själv på spisen. Den blir dessutom godare dagen efter.
Chili con carne är lätt att göra och sköter sig själv på spisen. Den blir dessutom godare dagen efter. Foto: Bosse Nilsson

Chili con carne

För 4 portioner, 30 minuter

Perfekt, smakrik och utmärkt som lunchlåda. Gillar du andra bönor byt ut mot dina egna favoriter.

2 gula lökar

3 vitlöksklyftor

1 röd paprika

2 msk smör

700 g nötfärs

2 burkar krossade tomater á ca 400 g

3 dl vatten

1 msk chiliflakes

1 tsk spiskummin

1/2 tsk rökt paprikapulver

3 msk finhackad persilja

2 msk finhackad timjan

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

1 burk vita bönor á ca 400 g

1 burk svarta bönor á ca 400 g

1 burk kidney bönor á ca 400 g

• Garnering:

persilja

timjan

Tillbehör:

ris

bröd

• Gör så här:

1. Skala och finhacka lök och vitlök. Kärna ur och tärna eller strimla paprikan. Hetta upp smöret i en stekpanna och fräs lök, vitlök och paprika blankt och smidigt utan att det får färg.

2. Tillsätt färsen och fräs vidare tills den fått färg, rör om under tiden. Vänd ned krossade tomater, vatten samt samtliga kryddor och örter rör om.

3. Skölj bönorna och låt rinna av. Låt färsblandningen puttra på medelstark värme i cirka 15 minuter. Vänd ned bönorna, rör om och låt allt puttra vidare i cirka 7 minuter.

4. Strö över hackade örter vid servering. Ät med ris och bröd.

Den vegetariska linsgrytan kan du alternera med tillbehören ris eller matvete. På så sätt får du två lunchlådor.
Den vegetariska linsgrytan kan du alternera med tillbehören ris eller matvete. På så sätt får du två lunchlådor. Foto: Bosse Nilsson

Gräddig linsgryta med tomat och spenat

För 4 portioner, 30 minuter

Snabbt, enkelt och gott. Servera med matvete eller kokt pasta.

1 rödlök

2 vitlökklyftor

1 1/2 msk olivolja

2 dl röda linser

6 dl vatten

2 msk grönsaksfond

250 g broccoli

200 g färsk bladspenat

250 g körsbärstomater

2 dl vispgrädde

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

• Topping:

pumpakärnor

• Garnering:

kryddgrönt

• Gör så här:

1. Skala och finhacka lök och vitlök. Skölj och dela broccolin i mindre buketter. Skölj och ansa spenaten.

2. Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs lök och vitlök blankt och smidigt utan att det får färg. Tillsätt linser, vatten, fond, grädde och broccoli låt allt koka i cirka 8 minuter.

3. Lägg i tomater och spenat och låt koka på medelstark värme i cirka 5 minuter. Tomaterna ska bara bli varma men behålla formen, och spenaten ska ha sjunkit samman lite.

4. Smaka av med salt och peppar, och toppa med pumpakärnor. Garnera med kryddgrönt.

Soppa kan tyckas krångligt i en lunchlåda, men med en bra burk med tätslutande lock kan du njuta av den rostade sötpotatissoppan även på jobbet.
Soppa kan tyckas krångligt i en lunchlåda, men med en bra burk med tätslutande lock kan du njuta av den rostade sötpotatissoppan även på jobbet. Foto: Bosse Nilsson

Rostad sötpotatissoppa serverad med chiliyoghurt

För 4 portioner, 40 minuter

Den rostade smaken går igenom i soppan och passar tillsammans med den krämiga kokosmjölken. Toppa med lite chiliyoghurt som du förvarar i mindre lunchburkar.

1 kg sötpotatis

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

4 kvistar timjan

2 msk olivolja

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

8 dl vatten

2 msk grönsaksfond

400 ml kokosmjölk

saft av 1/2 lime

• Chiliyoghurt::

2 dl turkisk yoghurt

1 tsk chiliflakes

1 tsk flytande honung

• Gör så här:

1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Skala och dela sötpotatisen i bitar, dela lökarna i klyftor och skiva vitlöken. Fördela samtliga ingredienser på en bakplåtspappersklädd långpanna. Strö över timjan, häll på olja och blanda allt.

3. Rosta strax under ugnens mitt i cirka 20 minuter. Tag av och placera i en kastrull tillsammans med vatten och fond. Mixa slät med en stavmixer.

4. Koka upp krämen på nytt tillsammans med kokosmjölk och smaka av med salt, peppar och limesaft.

5. Blanda samman yoghurt med chiliflakes och honung. Servera med soppan och garnera med kryddgrönt.

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut