En fiskgryta är både festlig och värmande.
En fiskgryta är både festlig och värmande. Foto: Bosse Nilsson

Läcker bjudmeny till valborg

I vår är det tätt mellan helgerna. Knappt hinner vi avverka påsken innan det är dags att fira valborg. Det är inte den största av våra helger. Men många samlas, eldar eller går till en brasa – och äter tillsammans.

Vi firar att våren är i antågande och vintern slut, eldar upp det gamla och ger plats för det nya. I vissa delar av landet släpps boskapen ut runt valborg. Kosläpp är ett fantastiskt skådespel och samlar stor publik. Alla blir glada när av att se korna hoppa och göra krumsprång när de kommer ut.

Vill man inte grilla korv vid brasan bjuder vi på en enkel meny med en drink att börja med. Önskas alkohol är det bara att byta ut den alkoholfria ölen.

Snabbt tilltugg

Med en färdig pizzadeg i kylen går det snabbt och enkelt att fixa ett tilltugg innan maten. Byt gärna ut den klassiska tomatsåsen mot en vit variant med crème fraiche och ost. Toppa med tunt skivade grönsaker och ost. Grädda pizzan på hög värme tills den fått fin färg. Låt den sedan vila ett par minuter så att den hinner sätta sig innan den skivas upp.

Servera gärna med lite charkuterier, som salami i olika smaker och någon skinka. Kanske också lite oliver, marinerade kronärtskockshjärtan och inlagda tomater. Det är trevligt att ställa fram allt och låta gästerna sitta och plocka.

Kort koktid

Fiskgryta är en praktisk bjudrätt. Den går fint att förbereda fram till dess att fisken ska läggas i. Allra bäst blir det om fisken bara får dra i grytan ett par minuter utan att koka. Är du osäker, kolla med en termometer, vid 55 grader är fisken klar. Det är tyvärr väldigt lätt att koka den lite för länge så passa noga.

Middagen avslutas med en saftig kaka med mandel och rabarber, smaksatt med kardemumma, en fin smakkompis till rabarber.

Kerstin Svensson/TT Bitte E:son Forsberg/TT

Pizza Bianco med champinjoner

TT

Vi byter ut tomatsåsen mot crème fraiche och ost samt toppar med potatis och champinjoner. Servera med salami.

6 portioner, 30 minuter

1 färdig pizzadeg, gärna surdeg, 400 g

2 dl crème fraiche

3 dl riven västerbottensost

200 g potatis

150 g grön sparris

8 skogschampinjoner

2 msk stora kapris

färsk timjan

salt, peppar

125 g mozzarella

Gör så här:

1. Tryck eller rulla ut pizzadegen på en plåt med bakplåtspapper. Blanda samman crème fraiche med hälften av västerbottensosten och bred över botten.

2. Skala och skiva potatisen tunt. Bryt av nedersta biten på sparrisen och dela dem på längden. Ansa och skiva champinjonerna tunt.

3. Fördela potatisen på botten, lägg sedan på sparris, champinjoner och kapris. Strö över timjan och krydda med salt och peppar.

4. Riv mozzarellan i bitar och fördela över pizzan. Strö över resten av den rivna osten och grädda mitt i ugnen cirka 15 minuter i 250 grader tills den fått fin färg.

Lite kallskuret passar bra till den varma pizzan.
Lite kallskuret passar bra till den varma pizzan. Foto: Bosse Nilsson

Öldrink

TT

En alkoholfri drink med öl och rabarber.

1 glas, 10 minuter

1 1/2 dl alkoholfri öl

4 cl koncentrerad rabarbersaft

1 1/2 cl pressad citronsaft

1 1/2 cl sockerlag

2 kvistar rosmarin

Gör så här:

1. Repa rosmarinen och mixa bladen tillsammans med rabarbersaft, citronsaft och sockerlag.

2. Sila upp i ett glas med is och fyll på med öl. Toppa med en rosmarinkvist.

Drinken ser extra aptitlig ut med en kvist färsk rosmarin.
Drinken ser extra aptitlig ut med en kvist färsk rosmarin. Foto: Bosse Nilsson

Rabarber och mandelkaka

TT

En saftig kaka som serveras med vaniljsås eller vispad grädde.

8 bitar, 40 minuter

60 g smör, rumsvarmt

1 dl strösocker

1 ägg

1 dl grekisk yoghurt

1 tsk vaniljsocker

1 tsk kardemumma

1 1/2 dl vetemjöl

1/2 dl mandelmjöl

1/2 tsk bakpulver

1/2 tsk bikarbonat

250 g rabarber

2 msk mandelspån

2 tsk rörsocker

Gör så här:

1. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, 20 centimeter i diameter. Smörj formen.

2. Vispa samman smör och socker och vispa i ägget. Blanda i yoghurt.

3. Blanda vaniljsocker, kardemumma, mjöl, mandelmjöl, bakpulver och bikarbonat och vänd ned i smeten.

4. Häll smeten i formen. Skiva rabarbern och strö den över smeten. Tryck ned den lätt med handen. Strö över mandelspån och rörsocker.

5. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 175 grader, cirka 30 minuter. Låt den svalna och servera med vaniljsås eller grädde.

Rabarber, mandel och kardemumma är en fin smakkombination.
Rabarber, mandel och kardemumma är en fin smakkombination. Foto: Bosse Nilsson

Fiskgryta

TT

En värmande gryta fylld med grönsaker, fisk och räkor.

4 portioner, 40 minuter

1 purjolök

1 vitlöksklyfta

250 g morötter

400 g potatis

2 blekselleristjälkar

2 msk rapsolja

150 g broccoli

75 g sockerärter

500 g räkor med skal

2 msk timjan

2 dl vitt vin

5 dl vatten

3 dl vispgrädde

1 msk fiskfond

500 g torsk

salt, peppar

Gratinerade surdegsbröd:

4 skivor surdegsbröd

bordsmargarin

1 dl gröna oliver, urkärnade

2 dl riven, smakrik ost

Gör så här:

1. Skölj och skiva purjolöken. Skala och hacka vitlöken. Skala och strimla morötterna fint. Skala och dela potatisen i bitar.

2. Ansa och strimla sellerin. Dela broccolin i mindre buketter och ansa sockerärterna. Skala räkorna.

3. Fräs purjolök, vitlök, morötter, potatis och selleri i olja i en gryta.

4. Tillsätt vin, vatten, grädde och fond och koka upp. Lägg i broccoli och koka i 5 minuter. Krydda med timjan, salt och peppar.

5. Dela fisken i bitar och lägg ned i grytan tillsammans med sockerärter. Sjud under lock i 3 minuter. Toppa grytan med räkor och garnera med timjan.

6. Bred bordsmargarin på brödskivorna. Strö på skivade oliver och ost. Gratinera högt upp i ugnen i 225 grader tills de fått färg. Skär i trekanter och servera till grytan.

Den rykande soppan blir extra god med gratinerat surdegsbröd.
Den rykande soppan blir extra god med gratinerat surdegsbröd. Foto: Bosse Nilsson
Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut