Tillsätt lite mjöl i taget så får du koll på att degen blir som den ska.
Tillsätt lite mjöl i taget så får du koll på att degen blir som den ska. Foto: Shutterstock

Förgyll bröden med både smak och färg

Fyllda eller smaksatta bröd passar bra som tillbehör till en soppa, sallad eller buffé. Välj smak efter behag. De är enkla att göra och ger dessutom tid till annat medan de jäser och gräddas.

Innehållet i fyllda bröd kan varieras efter smak. Ofta står det små burkar med en liten klick kvar i kylskåpet, som pesto, inlagda tomater eller paprika och oliver. Hacka samman, bind med lite ost och man har en god fyllning. Fyllda bröd är perfekt restmat.

Vi använder gärna rivna rotsaker, olika örter, nötter och ost. Rödbetor och morötter ger bröden en fantastiskt läcker färg, dessutom blir de saftiga.

Lite i taget

Några saker är bra att tänka på när man bakar. Degvätskan får inte vara för varm, då dör jästen. Det blir däremot aldrig fel om vätskan är för kall, det tar bara längre tid för degen att jäsa. Har man tid till detta så är det att föredra, då får bröden mer smak.

Sedan är det mjölet. Man ska inte tillsätta allt på en gång utan lite i taget, då har man koll på när degen blir som man vill att den ska vara. Använder man maskin behöver man oftast lite mindre mängd mjöl än vad som anges.

Dubbelt så stor

Jästiderna är kluriga. Värmen i rummet och temperaturen på degen avgör hur snabbt det går. På sommaren när det är väldigt varmt i köket kan det gå lite för fort, och när det är kallt kan det känns som det tar evigheter. När degen eller brödet har jäst och blivit nästan dubbel så stor är det klart.

Låt er nu inte avskräckas från att baka, det finns få saker som är så ljuvligt som nybakat bröd.

Kerstin Svensson/TT

Bitte E:son Forsberg/TT

Morotsbullar

TT

16 stycken, 2 timmar

Saftiga, luftiga bullar med en vackert gul färg.

25 g jäst

2 1/2 dl mjölk

1/2 dl rapsolja

2 dl finrivna morötter

1/2 tsk salt

1 ägg

1 dl havregryn

ca 8 dl vetemjöl

Pensling:

ägg

havregryn

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Smula jästen i degskålen. Värm mjölken till 37 grader och häll över jästen. Rör om tills den lösts upp.

3. Tillsätt olja, morötter, salt, ägg, havregryn och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl i maskin. Låt jäsa övertäckt i 45 minuter.

4. Ta upp degen på mjölat bakbord och rulla 16 bullar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta i 30 minuter.

5. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på havregryn. Grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter.

En saftig morotsbulle är svårt att säga nej till.
En saftig morotsbulle är svårt att säga nej till. Foto: Bosse Nilsson

Fyllda bröd

TT

3 stycken, 2 timmar och 30 minuter

Smakrikt bröd som är gott på en buffé eller till soppa eller sallad.

50 g jäst

6 dl vatten

1 msk honung

3/4 dl rapsolja

1 tsk salt

ca 14 dl vetemjöl

Fyllning:

100 g salami

1/2 kruka basilika

100 g soltorkade tomater i olja

2 1/2 dl riven Västerbottensost

Pensling:

solrosfrö

sesamfrön

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Smula jästen i degskålen. Värm vattnet till 37 grader och häll över jästen. Rör om tills jästen lösts upp.

3. Tillsätt honung, olja, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl i maskin. Låt jäsa övertäckt i en timme.

4. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i tre bitar. Kavla eller tryck ut varje del till en avlång platta. Fördela salami, basilikablad, strimlade tomater och ost över. Rulla ihop från långsidan och lägg med skarven ned på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter.

5. Skär snitt i bröden med vass kniv. Pensla med vatten och strö på sol- och sesamfrön. Grädda mitt i ugnen i cirka 25 minuter.

Det här brödet är fyllt av godsaker som salami, basilika, soltorkade tomater och Västerbottensost. Gott som tillbehör till soppan eller salladen.
Det här brödet är fyllt av godsaker som salami, basilika, soltorkade tomater och Västerbottensost. Gott som tillbehör till soppan eller salladen. Foto: Bosse Nilsson

Rotfruktsbröd i långpanna

TT

1 långpanna, 2 timmar och 10 minuter

Vackert och gott bröd. Servera med en smakrik ost.

25 g jäst

5 dl mjölk

1 tsk salt

2 msk ljus sirap

50 g smör, rumsvarmt

1 dl finriven morot

1 dl finriven palsternacka

2 dl finrivna rödbetor

8 dl rågsikt

ca 7 dl vetemjöl

Pensling:

pumpakärnor

sesamfrön

valnötter

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Smula jästen i degskålen. Värm mjölken till 37 grader och häll över jästen. Rör om tills den lösts upp.

3. Tillsätt salt, sirap, smöret i bitar, riven morot, riven palsternacka, riven rödbeta, rågsikt och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen väl i maskin i 5 minuter. Låt jäsa övertäckt i 45 minuter.

4. Stjälp upp degen i en långpanna klädd med bakplåtspapper. Tryck ut degen med mjölade händer. Skär rutor i degen och låt den jäsa överräckt i 30 minuter.

5. Pensla med vatten och strö på pumpakärnor, sesamfrön och krossade valnötter. Grädda mitt i ugnen i cirka 30 minuter eller tills innertemperaturen nått 92 grader.

Rödbeta, palsternacka och morot sätter färg på brödet.
Rödbeta, palsternacka och morot sätter färg på brödet. Foto: Bosse Nilsson
Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut