Att resa solo är en växande trend.
Att resa solo är en växande trend. Foto: Annika Goldhammer

Ensam och slumpmässigt – så reser vi 2020

Mikroäventyr, soloresor och slumpmässiga resmål – det är några av resetrenderna som ser ut att prägla 2020.

I en tid då en av världens mest inflytelserika personer tar båten till New York står charter- och flygbranschen inför tuffa utmaningar. Och det är inte bara klimataktivisten Greta Thunberg som bojkottar flyget. År 2019 var året då flygskam ersattes med tågskryt, gruppen Tågsemester på Facebook fick över 100 000 medlemmar och det kryllade av vackra tågvyer på sociala medier.

Försäljningen av interrailkort har tredubblats på två år och under samma tid har flygresandet inom Sverige minskat. Viljan att resa hållbart märks även på Svenska Turistföreningens fjällanläggningar, som hade besöksrekord i somras. Föreningen relanserade ordet svemester i fjol och tror att trenden är här för att stanna.

-Att turista hållbart är stort och kommer att bli ännu större när ännu fler blir medvetna. Just nu är bokningsläget inför vintern på våra fjällstationer bättre än förra året vid samma tid. Familjefjällsveckor, toppturer och nybörjarkurser är det som bokas mest. Folk vill lära sig saker, Jenny Engström på Svenska Turistföreningen.

Mikroäventyr

Numera måste alla STF:s boenden avlägga ett hållbarhetslöfte till gästerna. Det berör allt från källsortering och energiförbrukning till att vara en ansvarsfull arbetsgivare och inspirera gästerna att leva mer hållbart.

-En nyhet för vintern är att vi har gjort ett specifikt hållbarhetslöfte i våra fjällstugor och där har även gästerna ett ansvar, till exempel att ta med sig sitt skräp och värna om renarna på fjället, säger Jenny Engström.

Tågluff är en av de populäraste reseformerna just nu.
Tågluff är en av de populäraste reseformerna just nu. Foto: Annika Goldhammer

Intresset för hållbara resor på nära håll lär knappast minska. Enligt det amerikanska resemagasinet National Geographic ser mikroäventyr ut att bli en av 2020 års stora resetrender. Det handlar om småskaliga och budgetvänliga äventyr: till exempel att helgvandra i en närbelägen skog, att se sin stad från en kajak eller att bestiga närmsta topp.

Soloresa

En annan trend som har tagit fart de senaste åren är soloresandet. Enligt en Sifoundersökning gjord på uppdrag av Apollo kan en av tre svenskar tänka sig att resa på egen hand. Den främsta anledningen är att slippa kompromissa med andra, men det kan också handla om att man vill uppleva ett resmål som andra i ens närhet inte är intresserade av, samt att man vill fokusera på det egna välmåendet, utmana sig själv, träffa nya vänner eller få tid till reflektion. Tidigare har soloresenärer ofta paketerat sina resor själva, men nu börjar researrangörerna anpassa sig efter den växande målgruppen.

Skräddarsytt

Det är inte bara charterjätten Thomas Cook som har pressats hårt de senaste åren. Att dagens resenärer blir mer och mer självständiga märks även hos resebyråkedjan Resia, som säljer både charterresor och reguljärflygspaket.

-I år ser vi en tydlig förändring i svenskarnas köp- och resebeteende. Nu efterfrågas dynamiska paketeringar, skräddarsydda paketresor och flexibla resor med få måsten mer än tidigare, säger Lina Eklund, på Resia.

Enligt företagets julbokningar syns en tydlig förflyttning från charter till reguljärflyg, där Miami, Bangkok och Phuket toppar listan, medan Gran Canaria, Teneriffa och Phuket är mest populära bland charterresorna.

Nya städer

Konkurrenten Ticket rapporterar om ett växande intresse för alternativa weekendstäder, som exempelvis Hamburg och Bukarest. En förklaring till att Bukarest är intressant är att det en av Europas billigaste storstäder för svenskarna.

Europas nya huvudstäder

Varje år utses europeiska huvudstäder i en rad olika kategorier.

• Europas kulturhuvudstad 2020 är Rijeka i Kroatien och Galway i Irland.

• Nästa års europeiska miljöhuvudstad är Lissabon.

• Europas huvudstäder för smart turism, som är EU-kommissionens pris för att belöna städer som utmärker sig för smarta, innovativa och inkluderande turismlösningar, är Göteborg och Malaga.

Det har blivit något plånboksvänligt att besöka Norge. Inte minst som vinterresmål. I Hemsedal öppnar den svenska hotellgruppen ESS Group, som ligger bakom bland annat Steam Hotel i Västerås, anläggningen Fýri – Resort of Hemsedal. Där förutom skidåkning ligger fokus på spa och en rad andra friluftsaktiviteter.

Slumpen avgör

År 2020 är också året då resenärerna spås låta tekniken ta hand om beslutsfattandet i ännu större utsträckning. Redan nu finns en rad appar och tekniktjänster med artificiell intelligens (AI), som hjälper oss att hitta platser och upplevelser som kanske inte hade dykt upp på radarn annars.

Malaga är Europas huvudstad för smart turism 2020, tillsammans med Göteborg.
Malaga är Europas huvudstad för smart turism 2020, tillsammans med Göteborg. Foto: Annika Goldhammer

Enligt en undersökning från Booking vill över hälften av de tillfrågade gärna ha ett “wild card” och restips som inspirerar dem att göra något helt nytt. Suget efter att bli överraskad märks även hos Apollo, som lanserade ett eget koncept med okända resmål i våras.

-Vi producerade dessa resor, dels för att utmana våra kunder att våga, dels för att återuppliva ett minne från förr då man packade väskan och åkte ut till flygplatsen i hopp om att fynda en resa, utan att i förväg veta var man skulle åka, säger Clara Larsson på Apollo.

Slå tärning

Jenny Engström på Svenska Turistföreningen har annars ett tips till den som vill låta slumpen avgöra:

-Om du bara har några dagar är det enklast att ta en tärning, slå och åk så många hållplatser tärningen visar. Det funkar med både tåg, buss och båt. Sverige är enormt, det finns massor att upptäcka. Utmana gärna dig själv att besöka en plats du inte har varit på.

Annika Goldhammer/TT

Nya flyglinjer

Det svenska flygbolaget BRA, som hittills har fokuserat på inrikesflyg, satsar på utrikesflyg nästa år. Från slutet av mars 2020 trafikerar bolaget tre nya resmål från Bromma: Oslo, Riga, och Tallinn. Samtidigt lanseras nya linjer till Berlin Tegel från Göteborg och Malmö.

SAS startar en ny linje från Stockholm till Luxemburg från och med november och en ny rutt från Arlanda till Sevilla från och med 29 februari.

Dessutom görs SAS flyg från Köpenhamn till Los Angeles om till en året runt-linje. Från Köpenhamn blir det även en ny vinterlinje till italienska Turin.

Norwegian börjar i sin tur flyga direkt från Göteborg Landvetter till Turin och Grenoble i vinter, två städer med närhet till flera skidorter.

SAS har även presenterat fem nya sommarlinjer från Skandinavien. Från Köpenhamn börjar bolaget flyga till Bari i Italien, grekiska Rhodos, Tivat i Montenegro och kroatiska Zadar. Och från Oslo blir det en ny flyglinje till spanska Valencia.

Det blir enklare att ta flyget till italienska Turin.
Det blir enklare att ta flyget till italienska Turin. Foto: Claudio Divizia/Shutterstock
Anmäl till Mediaombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut