Var det så här det skulle bli?
Kunde politikerna inte förutse konsekvenserna av besluten?
Det är det nog många som undrar. Norran har i ett antal artiklar försökt bringa klarhet i alla frågor kring kulturskolan i allmänhet och instrumentundervisningen i synnerhet.
Kulturen är viktig. Den breddar vyerna, presenterar olika aspekter på tillvaron. Det insåg man redan under antiken och hyllade de fria konsterna: musik, poesi och bildkonst, bland annat.
I Skellefteå är kulturskolan indelad i två delar. En obligatorisk och en frivillig. Den obligatoriska delen är som ett svenskt smörgåsbord där eleverna har möjlighet att ”smaka” på olika kulturyttringar: musik, dans, digitala verktyg, drama, litteratur, slöjd, media, berättande, konst och bild. De som är intresserade kan gå vidare till den frivilliga delen.
Så var det i varje fall tänkt. Föda ett intresse för en kulturyttring som resulterar i en fördjupning.
Men det är också här som problemen börjar. Det är här som tillgång och efterfrågan går i otakt. Framför allt påverkas de som vill spela ett instrument. För ett år sedan stod 250 barn i kö för att få individuella instrumentlektioner. Kön har växt, och växt och fortsatt att växa. I dag köar 400.
Några av kulturskolans mål och uppdrag är att ”ge barn/unga goda förutsättningar till inflytande kring utbud, utformning och innehåll” och ”verka för att kommunens barn/unga /…/ ges likvärdiga möjligheter att delta i verksamheten.”
Är det möjligt med 400 elever i kö till individuell musikundervisning?
Musikskolan i Skellefteå handlar inte längre bara om kultur, den handlar i högsta grad om politik också. När beslutet om kulturskolans uppdrag togs var de flesta partierna i stort överens. Liberalerna hade ett yrkande som handlade om en kulturskolepeng, motsvarande dagens skolpeng, men för kulturskolan. Det hade kunnat ge ett breddat utbud och större inflytande för eleverna.
Nu väljer den borgerliga alliansen att agera. I en motion till kommunfullmäktige vill man att verksamheten ska utvärderas: lever den upp till de högt satta målen? Blev det som utredningarna och förarbetena angav och planerade för? De vill att kulturnämnden ska få uppdraget.
Det är bra att Alliansen kräver att kulturskolans verksamheter ska utredas. Att de vill ge kulturnämnden utredningsuppdraget är inte lika bra. Kultur är en så viktig del av barns uppväxt, att ge barn och unga möjlighet till kultur ökar jämlikheten och gör fler delaktiga i samhället, och kulturskola är därmed så betydelsefull att en extern utredning hade varit att föredra.
Med tanke på de stora problem som transformeringen från musikskola till kulturskola mött vore det klädsamt om kommunfullmäktige sa ja till en utredning. Motionen gör att kulturskolan återigen hamnar högt upp på den politiska agendan.
Det inte svårt att se vad kulturskolans huvudproblem är. Det handlar om brist på pengar, och där det finns brist på pengar finns det brist på resurser.
Det går inte att utöka en verksamhet utan att tillföra nya pengar. Gör man inte det så får det konsekvenser. Som i fallet med kulturskolan i Skellefteå.
Kunde politikerna inte förutse konsekvenserna av besluten? Jag är rädd för att i varje fall en del av dem gjorde det.