Alkoholpolitiken har länge engagerat och splittrat liberalerna. Och man behöver inte gå så långt tillbaka som till det tidiga 1900-talets schismer, för att se tydliga konfliktlinjer. De partier som gör anspråk på att företräda liberalismen i dag har alla sina interna kritiker i alkoholfrågan. Men den restriktiva alkoholpolitiken har överlevt alla borgerliga regeringar.
Även om EU-medlemskapet har pressat fram förändringar även i Sverige, har kritiken mot Systembolaget på intet vis lagt sig. I veckan gick den borgerliga debattören Rebecca Weidmo Uvell till hårt angrepp mot Systembolaget i allmänhet och dess folkhälsofrämjande upplysningsarbete i synnerhet.
På sin blogg(7/4 2015) dömer Weidmo Uvell ut den svenska linjen som ett omyndigförklarande av vuxna människor; friheten förtrampad av en stat som tycks tro att svensken är efterbliven.
"Detta monopol hindrar alltså inte bara vuxna att själva få bestämma var och när de ska köpa alkohol. Utan de tar sedan pengarna de får genom sitt monopol och köper svindyra reklamfilmer för att slå befolkningen lite i huvudet med", slår debattören fast.
Tja, det är ju ett sätt att beskriva den nya reklamfilmdär Systembolaget upplyser om att alkohol faktiskt inte är vilken vara som helst. Men faktum är att den opinionsbildande roll som Systembolaget i dag fyller ingår i uppdraget. Den som är kritisk till de direktiv som bolaget följer, bör rimligen kritisera de politiskt ansvariga.
Weidmo Uvell konstaterar att det folkliga stödet för alkoholmonopolet är starkt, och debattören tycks tolka detta som ett naturligt resultat av den statligt sanktionerade "propagandan".
En alternativ tolkning är att folk förmodligen inser värdet av att med politiska styrmedel försöka begränsa supandet. Att våra konsumtionsmönster åter pekar i oönskad riktning är ett problem, men detta problem kan inte lösas genom att staten abdikerar från alla folkhälsoambitioner.
Det finns dock ingenting som tyder på att kritikerna på allvar bryr sig om de sociala konsekvenserna av den politik de förordar. Tjusningen tycks handla om att kunna ta ytterligare en tur på käpphästen, och i vild frihetsritt få springa om den stora, lite efterblivna allmänheten.
Den massa som inte har insett att Rebecca Weidmo Uvells rätt att få köpa vin i mataffären, och slippa bli förbannad när hon ser reklam från Systembolaget, borde respekteras till vilket pris som helst.
Petter Bergner
Att våra konsumtionsmönster åter pekar i oönskad riktning är ett problem.