Våren närmar sig i Västerbotten, och med den varmare tidens antågande kommer också antalet tiggande EU-migranter att öka i länet.
För varje år som går tycks frågan om tiggeriet bli mer och mer polariserad. Och det inte bara på grund av den humanitära sidan av saken, och att närvaron av fattiga människor från andra länder lockar fram det sämsta hos vissa svenskar.
Runt om i Sverige ställs kommunerna inför en rad praktiska frågor, som uppstår när ett växande antal tiggare vistas i landet. Den enklaste och bästa lösningen för alla parter vore givetvis om tiggarna kunde få arbete – i hemlandet eller här i Sverige. Frågan är bara med vad.
Ledarsidan har tidigareskrivit uppskattande om initiativet att anordna snöskottning och försäljningen av gatutidningar för tiggare. I Svensk Tidskrift (10/4 2015)uppmärksammar Maria Eriksson att Stadsmission i Uppsala låter tiggare virka grytlappar till låg ersättning.
Visst går det att sysselsätta tiggare, men det finns ett krux. De jobb som kan komma i fråga tycks inte växa fram ”naturligt”, och de aktuella försöken att skapa arbete åt tiggarna bär välgörenhetens prägel. Mycket få av Norrans läsare köper tidningen av solidaritetsskäl, men en gatutidning kan man köpa bara för att man vill göra gott.
Dagens yrkesliv ställer hårda krav på utbildning, samtidigt som okvalificerade arbeten rationaliseras bort av företagen. Därför framstår det inte som någon gåta att tiggare utan språkkunskaper i dag har en arbetsmarknad som är extremt begränsad, och som dessutom kan försvinna över en natt om solidariteten tryter.
Ett alternativ vore att skapa en låglönesektor på den reguljära arbetsmarknaden. Men som konstateras i Svensk Tidskrift skulle en arbetsgivare som erbjöd låglönejobb ses som en utsugare. Och som statsvetaren Peter Santesson förklarar i en krönika i Dagens Samhälle (11/2 2015)skulle låglönesektorns själva existens i sin tur pressa fram andra följdverkningar. Effekter som skulle bli kännbara och mötas av ytterligare motstånd.
Svenska politiker kommer sannolikt att behöva diskutera dessa frågor betydligt mer ingående framöver – med respekt för alla som på olika sätt berörs. Men allt hänger inte på de folkvalda. Den som redan i dag kan sätta tiggare i arbete bör göra det oavsett om politikerna ryggar inför de svåra frågorna eller inte.
Petter Bergner
Den som redan i dag kan sätta tiggare i arbete bör göra det.