Det är ett halvår kvar till valet. Nätet svämmar över av rykten och nyheter som inte stämmer. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har varnat förr, och varnar igen: Troll på nätet kan försöka påverka inte bara riksdagsvalet, utan också regions- och kommunalvalen.
Om det var ryska troll som avgjorde det amerikanska presidentvalet är svårt att säga. Däremot har de påverkat hur enskilda amerikaner röstat. I ett skriftligt vittnesmål från Facebook, som amerikanska kongressledamöter tagit del av, publicerade Rysslandsbaserade aktörer omkring 80 000 inläggunder en tvåårsperiod. Målsättningen var att försöka påverka amerikansk politik.
Inför det tyska valet avslutade Facebook tusentals falska konton efter misstankar om att de skapats för att påverka valutgången.
Det är oerhörda krafter som släppts loss på sociala medier. Inte ens Mark Zuckerberg, Facebooks grundare och vd, insåg kraften. Först var han skeptisk till att Facebook skulle kunna påverka ett helt amerikanskt val. Nuförtiden är han skeptisk till sin tidigare skepticism.
Det finska presidentvalet var på förhand alltför ojämnt för att kunna påverkas av falsk information och ryktesspridning. Inför valet presenterades en intressant opinionsundersökning. Två av tre finländare ansåg att falska nyheter påverkar folks uppfattning om sakernas tillstånd ganska eller väldigt mycket.
Det är i det här nya, för många till viss del okända samhällsklimat som det svenska valet ska avgöras. Hur intresserat Ryssland är av att försöka påverka utgången är svårt att säga. Men om de ryska trollfabrikerna satsar lika hårt på Sverige som på det amerikanska presidentvalet kommer fyra miljoner svenskar att nås av desinformation.
Det är allvarligt, men än allvarligare är att många politiker ännu inte insett hur raffinerad påverkan från sociala medier kan vara.
Men det handlar inte bara om utländsk påverkan. Försök att påverka opinionen sker också från svensk mark, till och med från partihögkvarteren.
För en tid sedan avslöjades att två medarbetare hos Socialdemokraterna legat bakom Twitter-konton, som under falska namn spred en bild med satirisk kritik mot Sverigedemokraterna. Det är bara att hoppas på att det här var en enskild händelse och vi slipper sådana dumheter i fortsättningen – oavsett partifärg.
För det räcker gott med de andra trollfabrikerna.
Vem i hela världen kan man lita på?
Svensk traditionell media ljuger inte. Tidningarna springer inte maktens ärenden, som i många andra länder. Tittar du på public service-tv, eller lyssnar på public service-radio, får du också saklig och korrekt information.
Ur demokratisk synvinkel är det självklart bra att allt fler människor, världen över, får tillgång till allt mer information. Samtidigt får man inte blunda för det nya samhällets destruktiva krafter. Allt kunna skilja på information och desinformation blir allt viktigare.
Politikerna måste också på allvar börja inse att den svenska demokratin som vi känner den faktiskt är hotad. Det gäller, även på lokal nivå, att kunna värja sig mot ryktesspridning och propaganda, se, upptäcka och agera därefter.