– Vem (svordom) är det som stämmer på det här (svordom) stället?
Ett av mina första sommarjobb var på Vipeholms sjukhus i Lund, ett numera nedlagt sjukhus med riksintag för personer med grav utvecklingsstörning.
Där fanns bland annat en person, då i 40-årsåldern. När hen inte fick som hen ville vrålade hen så det ekade längs korridorerna: Vem (svordom) är det som stämmer på det här (svordom) stället?
Vem som bestämmer, vem som ges och har makten att bestämma i en demokrati, kan man fundera på. För det är inte alltid glasklart.
På 1980-talet talades det ofta om att det var tjänstemännen, inte politikerna, som styrde och ställde i kommunerna. Landstinget i Västerbotten delegerar vissa beslut till verksamheten och när det beslutades att högstadieeleverna på Furuskolan i Jörn ska flytta till Boliden avgjordes frågan inte i kommunfullmäktige.
Det var ett tjänstemannabeslut.
Nej, jag påstår inte att Skellefteå kommun har gjort något fel, formellt sett. Däremot anser jag, i likhet med tre av fyra av Alliansens gruppledare, att frågan borde ha diskuterats och beslutats i fullmäktige (debattartikel i Norran 3/5 2016).
Nej, jag påstår heller inte att motiven till flytten skulle vara ogrundade. Det handlar om lärarbrist, det skulle saknas behöriga lärare i tio ämnen, och det handlar om att utbildningens kvalitet och likvärdighet därmed inte kunde garanteras.
Det handlar om var och hur besluten tas.
Alla politiker, och politiska partier, vet att skolnedläggningar (i Jörns fall delar av en skolas verksamhet) är en känslig fråga. Många gånger betraktar byborna skolan som den sista livsnerven – tillsammans med affären.
Besluten möts av starka protester, politiker ställs till svars. I kommuner med en jämnare mandatfördelning än i Skellefteå är det inte ovanligt att partierna håller tyst, intrigerar och ser till att frågan skjuts på framtiden.
En av demokratins hörnstenar är transparens, att kommuninvånarna ges möjlighet att påverka beslut och delta i politiska processer. I Skellefteå är fullmäktiges sammanträden de enda som är öppna. Tas besluten på tjänstemannanivå riskerar mycket av den politiska debatten att kväsas.
En annan hörnsten är möjligheten att i allmänna val kunna ställa politikerna till svars för vad de gjort och/eller inte gjort. Tas besluten på tjänstemannanivå försvinner den möjligheten. Tjänstemän kan ju inte avsättas i allmänna val.
Vissa onda tungor vill göra gällande att Socialdemokraterna duckar av rädsla för att tappa stöd och i popularitet. Men det ska vi väl ändå inte tro …
Beslutet om flytten av Furuskolans högstadieelever till Boliden tycks formellt ha fattats efter konstens och lagbokens alla regler. Däremot finns det en hel del principiella invändningar som går att göra. För om inte politikerna fattar beslut så får tjänstemännen en alltför stor del av makten. Så får det inte gå till i en demokrati.