I veckan har Sveriges Television sänt det första avsnittet av "Kommunpampar”, en dokumentärserie där vi får följa några kommunalråd i olika delar av landet i deras arbete. En av dem är moderaten Péter Kovács i Höganäs, som praktiserar bland annat som sophämtare för att se hur det är ”i verkligheten”. Ena dagen står han på en scen för nationaldagsfirande, andra dagen hjälper han bingospelande pensionärer.
När Kovács åker ut till en arg medborgare, som klagar på buskar och slänger in ett krav på att ”stoppa invandringen”, känner man sympati för lokalpolitikern. Vissa dagar måste förtroendeuppdraget kännas meningslöst och otacksamt.
En annan politiker i serien är kristdemokraten Ebba Busch Thor, Uppsala. Hon tampas såväl med politiska frågor som med att journalister ständigt vill betona att hon är ung och kvinna. Jag uttalar mig i egenskap av kommunalråd med ansvar för miljarder, biter hon ifrån.
I Kungälv försöker socialdemokraten Miguel Odhner få till lustiga kortfilmer med politiska budskap och bråkar gärna med allianspolitikerna som har makten i kommunen. Vänsterpartisten Brittis Benzler på Gotland berättar om hur det var att komma till Gotland som ung, kvinna och bli kallad kommunisten.
Olika kommuner, olika partier och olika personligheter – och äntligen ett program som lyfter fram lokalpolitik. Det skulle vi behöva mer av, så mycket intressant som händer runt om i Sverige. Kommunerna hanterar dessutom viktiga välfärdsområden som skolan, förskolan och äldreomsorgen.
Kommuninvånarna ställer höga krav; ”man är ju skattebetalare!”, som en ilsken man säger i dokumentären. Samtidigt har kommunpolitiker ett ansvar att väga olika intressen mot varandra, att hantera den skatt som kommer in varsamt. Skattebetalarnas förening har sedan en tid tillbaka anställt dokumentärfilmaren Martin Borgs som ”slöseriombudsman”, för att granska slöseriet i bland annat kommunerna. Exempel på sådant saknas inte.
Kommunalrådet i Höganäs, Péter Kovács, kallar sitt jobb världens bästa, men har också fått känna av den mindre roliga sidan av uppdraget. Han har blivit mordhotad, fått brevlådan sprängd och bilen sönderslagen. Drygt var sjätte politiker utsattes för hot eller trakasserier 2011 enligt Brottsförebyggande rådet. Som lokalpolitiker blir du lätt igenkänd, den som trakasserar har sällan många kilometer att cykla.
Det enda som programmet har missat är att det finns kommuner och kommunpampar norr om Uppsala. Och det är ingen liten miss.