Turkiets häxjakt på journalistiken är avslöjande

Ledare. Ingen sann demokrati är så känslig att den inte tåls att skämtas med eller granskas.

Talar. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan vill vara den enda som har rätt att tala. Foto: Burhan Ozbilici.

Talar. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan vill vara den enda som har rätt att tala. Foto: Burhan Ozbilici.

Foto: Foto: Burhan Ozbilici.

Politik2016-08-01 06:04
Detta är en ledare. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

Demonteringen av den turkiska demokratin fortsätter. I dag för en vecka sedan utfärdades arresteringsordrar för 42 turkiska journalister. I onsdags kom nästa våg: Bland de nya 47 återfinns den svensk-turkiske journalisten Şahin Alpay, som greps i sitt hem i Istanbul på onsdagsmorgonen. Alpay, som är statsvetare, journalist och författare har även doktorerat på Stockholms universitet, enligt tidningen Journalisten.

Att presskåren tystas är inget sammanträffande. Utan en fri press finns det färre fria röster som kan granska och kritisera, rapportera om och ifrågasätta de samhällsomvälvande försämringar som nu sker i Turkiet.

Ett axplock: Dagstidningen Meydans redaktion drabbades av en husrannsakan och fick hela sin upplaga beslagtagen den 20 juli. Även den satiriska veckotidningen LeMan fick sitt senaste nummer konfiskerat. Även den statliga median – inkluderat TV-kanalen TRT och dess nyhetsbyrå Anatolias medarbetare – har drabbats av sanktioner. 370 medarbetare på TRT har drabbats av avstängning, anklagade för att ha varit delaktiga i kuppförsöket. Vidare har cirka 45 olika nyhetsmedier tystats genom indragna sändningstillstånd samt nedstängningar.

Det är en censurvåg som inte skådats sedan Sovjetunionens dagar.

Reportrar utan gränser kallar Turkiets pågående utrensning och förföljelser av journalister för “häxjakt”. Mycket riktigt påpekar organisationen att den demokrati som kuppmakarna försökte sätta sig över knappast stärks av att yttrandefriheten, en av demokratins mest centrala skyddsmekanismer och temperaturmätare, beläggs med munkavle. Det går inte att skydda demokratin genom att avskaffa den. En annan rättighetsorganisation, Amnesty International, kallar den senaste vågen av gripanden av journalister för ”skamlös”.

Turkiets president Erdogans reaktionära ryggradsreflexer för att stävja yttrandefriheten sträcker sig inte enbart till Turkiets gränser. Kosovos utrikesminister Enver Hoxhaj kritiserade under onsdagen Turkiet efter att landet krävt att Kosovo agerade mot en journalist som på sin Facebook-sida skämtsamt uppmanat kosovoalbaner som var i Turkiet vid tiden för kuppförsöket att stödja kuppmakarna. ”Oacceptabelt” och en ”överreaktion”, sade Hoxhaj. Erdogan utlöste också en smärre tysk inrikespolitisk kris i våras då han krävde att Tysklands förbundskansler Angela Merkel agerade mot komikern Jan Boehmermann som Erdogan menat kränkt honom med en provocerande dikt. Hamburgs delstatsdomstol dömde i maj till Erdogans fördel och har förbjudit Boehmermann att upprepa vissa textdelar.

Känsligheten och det låga självförtroendet hos den styrande makten i Ankara är uppenbar. Kritik anses vara terrorism och satir är en skymf mot statschefen. Lättkränktheten avslöjar Turkiets totalitära tendenser. Ingen sann demokrati är så känslig att den inte tåls att skämtas med eller granskas.

Csaba Bene Perlenberg

Talar. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan vill vara den enda som har rätt att tala. Foto: Burhan Ozbilici.
Talar. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan vill vara den enda som har rätt att tala. Foto: Burhan Ozbilici.