Sverigedemokraterna bedriver en rekryteringskampanj i Västerbottens inland, ordnar möten i Storuman, Sorsele och Vilhelmina.
Hittills har partiet som bekant haft måttlig framgång i denna del av landet, vid valet 2010 fick SD stöd av endast 2,7 procent av västerbottningarna. I kommuner som exempelvis Norsjö la drygt 2,1 procent av väljarna sin röst på dem, i Bastuträsk var stödet så lågt som 1,8 procent. Men det finns några faktorer som talar för att SD kommer att kunna växa.
När missnöjet med de etablerade partierna ökar vinner missnöjespartier som SD terräng. Socialdemokraterna har på senare tid mött stark kritik, inte minst i samband med folkomröstningen om vården i inlandet. Ett senare exempel är frågan om skolnedläggningar i Nordmaling, en konflikt som tycks ha kopplingar till den oacceptabla misshandeln av barn- och utbildningsnämndens ordförande Liza Jonsson (S).
Oron för nedläggningar av samhällsservice kan gynna ett missnöjesparti utan maktställning – och utan ansvar – när missnöjda väljare, som inte ser de borgerliga partierna som ett alternativ, vill markera mot S. Det är ingen slump att SD:s Jimmie Åkesson gärna refererar till gamla S-ledare som Per Albin Hansson.
Till Västerbottensnytt säger Mikael Hjerm, forskare vid Umeå universitet, att en förklaring till att partiet ännu inte fått fäste i Västerbotten är deras avsaknad av organisering här. Han nämner också att det gynnsamma opinionsläget för SD kan komma att öka partiets legitimitet.
En ytterligare aspekt, för den som vill blicka framåt, är partiets förmåga att nå yngre, vilket man märker i skolvalen på högstadie- och gymnasieskolor. Det är viktigt för skolor att bemöta främlingsfientlighet, och att behandla eleverna rättvist när konflikter uppstår.
Flertalet aktiva Sverigedemokrater, partisekreteraren Björn Söder är en av dem, har berättat att de blev aktiva i partiet för att de kände sig orättvist behandlade i skolan. Vid bråk mellan ”invandrargäng” och ”svenska gäng” sägs lärarna ensidigt ha lagt skulden på de svenska eleverna. Många invandrare har troligtvis också upplevt sig missgynnade i skolan. Om lärare behandlar elever olika är det ett problem.
Få saker stärker nämligen Sverigedemokraterna som känslan av att bli orättvist behandlad. Övriga partier måste därför inte bara sticka hål på partiets ihåliga verklighetsbeskrivning, att invandring är orsaken till välfärdens brister, utan även nå ut till missnöjda medborgare. Se dem, lyssna på dem. Det gäller i allra högsta grad i inlandet.