Bostadspriserna fortsätter att öka både i Västerbotten och i övriga Sverige.
Det visar den senaste sammanställningen från Svensk Mäklarstatistik.
I Stockholms innerstad kostar en bostadsrätt nu i genomsnitt 80 000 kronor per kvadratmeter och även i Göteborg slår priserna nya rekord.
Tur för bostadsspekulanterna i Stockholms innerstad att vi i Sverige har ett fiffigt transfereringssystem, som gör att den som drar på sig bolån kan stjälpa över en stor del av kostnaden på skattebetalarna.
Den som lånar pengar till sin bostad får nämligen dra av 30 procent av ränteutgifterna på inkomstskatten. Om räntorna överskrider 100 000 kronor per år minskas avdraget förvisso till 21 procent för den del som överskrider 100 000, men den fördelningspolitiska profilen är likväl tydlig.
Skattebetalare som inte äger sin bostad är med och subventionerar den som har råd att köpa. Och den som bor i kommuner med svag attraktionskraft medfinansierar överbelåning i storstadsområdena.
Runt 30 miljarder kronor årligen går åt till att subventionera den stora lånefesten, samtidigt som de skenande bostadspriserna ökar risken för en ny bostadsbubbla.
I de nyligen avslutade budgetförhandlingarna mellan Vänsterpartiet och regeringen krävde Jonas Sjöstedt att ränteavdragen skulle sänkas, men regeringspartierna visade sig ovilliga att lyssna på det örat. Det var synd, för sänkta ränteavdrag borde vara ett självklart steg på vägen mot en mer hållbar situation på bostadsmarknaden.
Problemet är bara att det krävs stort mod för att våga röra de ränteavdrag som låntagarna har kommit att ta för givna. Risken för väljarflykt kan bli stor för en regering som går in för att kraftigt höja levnadsomkostnaderna för stora och viktiga väljargrupper. Men att lämna situationen oförändrad vore direkt ansvarslöst.
En regering som vill ta långsiktigt ansvar måste tänka längre än till nästa opinionsmätning. Och klockan tickar. Om ränteavdragen ska åtgärdas så bör det ske medan räntorna är låga – vilket de råkar vara just nu. Regeringen borde därför snarast återkomma med en strategi för hur en avtrappning kan ske.
Visst riskerar minskade ränteavdrag att påverka bostadsbyggandet negativt på kort sikt – om en sänkning genomförs som en ensam åtgärd. Men sänkta ränteavdrag bör ses som en begränsad del av ett större åtgärdspaket för fler bostäder och en bostadsmarknad som tillåts att fungera som en marknad.
Petter Bergner