Staten, sluta snedvrida konkurrensen

Ledare. De statliga flygplatserna använder sin gynnade position, och sina ekonomiska överskott, för att vässa erbjudanden och rabatter för att locka till sig nya flygbolag och exotiska resmål. Ibland från de regionala.

Politik2016-09-19 16:16
Detta är en ledare. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

Sedan flygplatsen i Skellefteå övergick i kommunal regi har antalet resenärer ökat med 46 procent.

Mer avgångar till fler destinationer har gjort att Skellefteborna kunnat resa mer. Dessutom har människor från andra kommuner i högre utsträckning valt Skellefteå som avreseort. En utveckling som dock riskerar att brytas.

För sex år sedan beslutade staten att dela upp landets flygplatser. De tio största, och mest lönsamma bolagiserades och skulle drivas av staten, de mindre och minst lönsamma överläts till andra aktörer som kommuner. Skellefteå var en av de sistnämnda.

Det finns många fördelar med att driva flygplatser i kommunal regi. Det skapar handlingsutrymme och kan bidra till långsiktighet i planering och strategi.

Eftersom de regionala flygplatserna ofta verkar på orter med färre invånare kan det vara svårt öka antalet resenärer. Det gör charter och turism centralt för att skapa konkurrenskraft, få fler resenärer och en fungerande ekonomi.

Men det finns faktorer som hindrar de regionala flygplatserna från att växa. Nämligen de statliga.

Enligt Trafikverket har statliga Swedavia varje år ett överskott på flera hundra miljoner kronor medan de icke-statliga flygplatserna genererar ett växande underskott.

I takt med att staten satt höga vinstkrav på de statliga flygplatserna har deras verksamhet blivit allt mer fokuserad på att generera vinst. Förutom huvuduppdraget, den reguljära trafiken, har chartern ökat kraftigt.

De statliga flygplatserna använder sin gynnade position, och sina ekonomiska överskott, för att vässa erbjudanden och rabatter för att locka till sig nya flygbolag och exotiska resmål. Ibland från de regionala.

Detta innebär att de statliga flygplatserna aktivt konkurrerar med de regionala. Det innebär också att de regionala på sikt riskerar att måsta läggas ner.

Dessa mindre flygplatser är viktiga för landets ekonomi. För Arlanda innebär resande till och från regionala flygplatser stora intäkter. Varje resenär som reser till eller från Skellefteå skapar i sin tur en till resenär till och från Arlanda och så vidare.

De regionala flygplatserna bidrar därför till transportsystemets konkurrenskraft och har dessutom stor regional betydelse. Flygplatser gör det möjligt att bo och verka i hela landet. Därför behövs de mindre flygplatserna på samma sätt som de stora.

Men om både statliga och regionala flygplatser ska finnas måste denna snedvridna konkurrens från staten upphöra.

Enligt föreningen ”Svenska regionala flygplatser" är Sverige det enda landet i Norden som delat upp flygplatserna och aktivt gynnar de statliga. I Norge satsar man i stället på att bygga ut flygplatserna, som alla är statliga. I Finland går vinsterna från flygplatsen i Helsingfors till att täcka underskotten för de små regionala.

Det är hög tid att vi utanför storstäderna höjer rösten för en sammanhållen och långsiktig flygpolitik i Sverige, och för en rättvis konkurrens mellan statliga och icke-statliga flygplatser.