Ständigt denna Donald Trump

Ledare. Skulle bli väldigt förvånad om inte trumpifiering blir ett av de mest använda nyorden nästa år. Enligt Språkrådet definition är det en ”förändring av den politiska debatten i riktning mot en retorisk stil där man säger sådant som får uppmärksamhet utan att ta hänsyn till konsekvens eller fakta”.

Foto: Evan Vucci/AP Photo/TT

Foto: Evan Vucci/AP Photo/TT

Foto: Foto: Evan Vucci/AP Photo/TT

Politik2016-12-31 07:00
Detta är en ledare. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

Om man vill se vart samhället är på väg kan man fördjupa sig i de ord som tar plats på Språkrådets och Språktidningens årliga lista över nyord.

Skulle bli väldigt förvånad om inte trumpifiering blir ett av de mest använda nyorden nästa år.

Vad är då trumpifiering? Enligt Språkrådet egen definition är det en ”förändring av den politiska debatten i riktning mot en retorisk stil där man säger sådant som får uppmärksamhet utan att ta hänsyn till konsekvens eller fakta”.

I vanligt svenskt tal: Konsten att få fejknyheter och lögner att låta som om det var dagens sanning.

”Sverige är ett litet land. Vår styrka ligger i vår förmåga att samverka och samarbeta. Vi har inte råd med en trumpifiering av debatten”, skriver närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S) i en debattartikel i Dagens Industri(20/9 2016) där han går hårt åt Centerledaren Annie Lööf beskrivning av tillståndet i Sverige.

Utan att närmare gå in på vad som sagts och inte sagts kring regeringens senaste budget, för det var den som diskuterades, är det inte svårt att hålla med Damberg, speciellt när trumpifieringen av samhällsdebatten går hand i hand med populismen – enkla svar på komplicerade frågor.

Trumpifieringen har många förlorare, inte minst det politiska samtalet, och få vinnare. Etablerade partier borde veta bättre än att börja glida på sanningen. Men har man ingenting annat att gräla om kan man ju alltid starta en trumpifieringsdebatt om vem som trumpifierar debatten.

I tider som dessa med flyktingkris, trumpifieringens genomslag i det amerikanska presidentvalet, blodbad i Aleppo, Brexit och terrordåd i bland annat Bryssel och Berlin är det lätt att misströsta. Därför, innan jag lägger ner pennan för 2016, vill jag gärna påminna om att allt inte var nattsvart, det fanns också en hel del att glädjas åt.

- I över 50 år har den colombianska regeringen och Farc-gerillan utkämpat ett blodigt inbördeskrig. Colombias president Juan Manuel Santos förärades med Nobels fredspris och höll ett av de bästa talen i Nobeltalens historia.

- Världens länder enades i Paris om att den globala uppvärmningen ska begränsas till två grader och att utsläppen så snart som möjligt ska peaka för att sedan minska. I november trädde klimatavtalet i kraft. Om nu inte Donald Trump …

- Enligt universitetet i Hamburg blev 2016 det första året på länge då ingen startade krig någonstans i världen. Antalet väpnade konflikter har minskat från 33 till 32. Den enda väpnade kampen i Europa är den i Ukraina.

- Länderna i Västafrika drabbades hårt av ebola, den fruktade blödarfebern. Sista landet att förklaras fritt från ebola var Liberia. Och nu har ett nytt vaccin gett mycket lovande resultat i tester.

- Från djurriket noteras slutligen att tigrarna blir fler, att jättepandan inte längre är utrotningshotad, att ”världens ledsnaste isbjörn” slapp visas upp i en glasbur i ett shoppingcenter i Kina för att i stället visas upp i en djupark och att Sea World i USA ska sluta med att föda upp eller fånga in späckhuggare.

Se där, positivt och negativt i en salig blandning. Med dessa rader vill jag passa på att önska alla läsare av denna sida ett gott nytt år.

Foto: Evan Vucci/AP Photo/TT
Foto: Evan Vucci/AP Photo/TT