Du kan spela på hästar och hundar, på fotboll, ishockey och handboll och på vem som kommer att vinna presidentvalet i Långtbortistan.
Som om det inte skulle räcka kan du göra av med pengarna på klassiska bordsspel och enarmade banditer, och på nätpoker.
Det är med spel som det är med alkohol. Vissa klarar av att hantera det, andra gör det inte.
Raden av beroenden blir bara längre, från narkotikamissbruk, tobak och alkohol till tvångsartade beteenden som sex-, spel-, motions- och köpmissbruk. Ofta samverkar missbruken. 70 procent av spelmissbrukare riskerar att också bli alkoholberoende. 75 procent av dem som vårdas för någon form av missbruk röker också.
Tidigare i veckan slog Lotteriinspektionen upp portarna för bolag och andra aktörer att ansöka om tillstånd för att få verka på den svenska spelmarknaden efter årsskiftet. De bolag som saknar tillstånd stängs ute och olicensierat spel kriminaliseras. Bolagen ska skydda kunderna och motverka överdrivet spelande.
Spelindustrin omsätter ofattbara belopp. Lite statistik: Under 2017 omsatte spelbolag med tillstånd att verka i Sverige 17 miljarder kronor netto (efter utbetalda vinster). Den oreglerade spelmarknaden omsatte 5,5. Det är svårt att uppskatta omsättningen inom den illegala marknaden. Spelbranschen köpte reklam för 5,5 miljarder kronor.
När det gäller marknadsföring av alkohol är det måttfullhet som gäller. Den får inte vara uppsökande, påträngande eller uppmana till bruk av alkohol. Det kravet borde självklart ha gällt även vid marknadsföring av spel och dobbel. Den som tittar på någon av de reklamfinansierade tv-kanalerna möts hela tiden av budskapet att det är coolt att spela, och att just du har chansen att vinna det som alla drömmer om – en jackpot.
Att leva som nykter alkoholist innebär ständiga utmaningar; du frestas med ett vinpaket till maten på krogen, några öl när jobbarkompisarna drar iväg på after work.
Lika svårt är det att leva som spelmissbrukare utan att spela. TV-reklamen gör det inte lättare.
Pratade med en person som kämpar med att bli kvitt sitt spelberoende. Ibland går det bra, ibland sämre. Hen sa: ”Vet du vad det värsta är? Det är all reklam för spelande som sköljer över mig hela tiden. Det är svårt att värja sig. Till slut vill man bara skrika och kasta ut tv-eländet.”
Spelberoendes riksförbund hade helst sett ett totalförbud mot de snabba nätkasinospelen. Men fick nöja sig med klausulen om omsorgsplikt, den som ska skydda kunden, och motverka överdrivet spelande. Den delen välkomnar förbundets ordförande Henrik Armus. Risken är dock att aktiekursen går före folkhälsan.
De är inte bara Spelberoendes riksförbund som välkomnar den nya spellagen. Det lär även kommande finansministrar göra. Förra året var statens inkomster från spelmarknaden 6,4 miljarder kronor, en summa som inte lär minska nu när det införs en skatt på 18 procent för den konkurrensutsatta sektorn.
Mer pengar in hade kunnat innebära mer pengar ut till missbruksvård, oavsett om det gäller alkohol-, narkotika- eller spelmissbruk.
Det är förvisso landets kommuner som har huvudansvaret för missbruksvården. Men staten kan, om den så vill, dela ut generöst tilltagna riktade bidrag, det vill säga sådana där staten bestämmer vad pengarna ska användas till.
Den svenska missbruksvården lider av kronisk brist på pengar. Kommuner och landsting avsätter förvisso ungefär 16,5 miljarder per år. Men det räcker bara till en relation på ett till nio mellan insats och problem. Det om något talar i klarspråk om vart i varje fall en del av inkomsterna från spelmarknaden borde gå.
Fotnot: Långtbortistan är ett fiktivt land i Kalle Ankas universum.