Det kommer att märkas att Sverige har en ny regering.
Det lovar finansminister Magdalena Andersson (S) inför den budget som ska presenteras nu på torsdag.
Jo, så är det. Av det som hittills läckt ut märks det att Sverige har fått en ny regering. En regering som till exempel tycks vara beredd att lägga en våt och illaluktande yllefilt över möjligheterna till företagande och ekonomisk utveckling i de glest befolkade delarna av Sverige, där avstånden är långa och där inga alternativ till vägtransporter finns.
Kalla det för vägslitageavgift, kilometerskatt, lastbilsskatt eller någonting annat, men glöm inte vad det är; det är en skatt på transporter som riskerar att slå hårt mot det näringsliv och det företagande som finns utanför storstadsregionerna. Sedan kan man som statsminister Stefan Löfven (S) och klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP) försöker göra på Dagens Nyheters debattsida, linda in det i eleganta formuleringar, men en skatt är en skatt. Precis på samma sätt som snus är snus, och skit är skit, om än i gyllene dosor.
Så här skriver Löfven/Romson ordagrant: ”En sådan skatt bidrar till att långväga godstransporter flyttas från lastbil till tåg och sjöfart och bidrar till schysta villkor inom åkerinäringen”.
Tanken är god; att det ska bli dyrare att smutsa ner och billigare att tänka miljövänligt, allt för att rädda klimatet. Problemet är bara att hur miljövänlig skogsägaren i Norrlands inland än är, hur mycket ägaren till den lilla lanthandeln än tänker på miljön, så har de inga alternativ. Det finns massor av transporter som inte går att utföra på järnväg eller till havs. Ökar kostnaderna blir det konsumenterna som får betala notan.
Tittar man sedan på vilka investeringar för klimatet regeringen har tänkt göra – det ska bland annat satsas på hållbara transporter i städerna och ett särskilt stöd för lokala klimatinvesteringar – är det både enkelt, naturligt och självklart att dra slutsatsen att vad Socialdemokraterna och Miljöpartiet gör är att straffbeskatta landsbygden för satsningar i storstadsområdena.
Hur vägslitageavgiften ska utformas är inte klart. Ambitionen är dock att den ska införas under mandatperioden. Tidigare har S och MP talat om att undanta vissa vägar och sektorer. Men ju fler undantagen blir, desto enklare blir det att kringgå lagar och bestämmelser – och desto svårare blir det att få in önskat antal skattekronor.
Den förra borgerliga regeringen gjorde inte alltför mycket för landsbygden, och dess utveckling, det är sant. Den nya rödgröna regeringen har med förslaget om en vägslitageavgift inte börjat ett enda dugg bättre. Bäva månde landsbygden.