Julen är en högtid fylld av allehanda motsägelser. Där lyx och överflöd är granne med armod och fattigdom.
Julen är till exempel barnens högtid. Samtidigt som det är en av få helger där det är socialt accepterat att dricka alkohol, och vara berusad, inför barn och unga.
Alla barn har rätt till en vit jul.
För åttonde året i rad basuneras det budskapet ut av nykterhetsorganisationer. Vilket torde leda till slutsatsen att det inte är snö, kyla och meteorologi det handlar om utan om alkohol. Det är alls inte svårt att hitta mer eller mindre skräckfyllda julberättelser på nätet, om tomtar som är fulla, om barn som springer och gömmer sig, eller låser in sig i närmaste garderob, om kvinnor som misshandlas medan barnen ser på. Skräcken lyser i barnaögon som borde tindra.
Många barn har en klump av oro i magen inför julhelgen. Lite beroende på hur man räknar hamnar man mellan 100 000 (barn till föräldrar som vårdats för beroende eller missbruk) och 385 000 (beräknat på att ungefär 20 procent av alla barn har föräldrar eller vårdnadshavare med hög alkoholkonsumtion). Vilken siffra man än använder är det många, alldeles för många.
Sverige har tack och lov en förhållandevis restriktiv alkoholpolitik. Vin- och spritflaskor är ingenting som trängs bland bröd och frukostflingor i snabbköpet eller motoroljor och tändstift på bensinmacken. Men i drogliberaliseringens tidevarv utmanas Systembolagets försäljningsmonopol, både i ord och i handling. Med tanke på alkoholens skadeverkningar, både på samhället och enskilda individer, är det viktigt att våra politiskt valda företrädare inte börjar luckra upp den strikta svenska synen på alkohol med detaljhandelsmonopol, åldersgränser, serveringsregler för restauranger, införselregler och alkoholskatt.
Enligt CAN (Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning) är samhällets kostnader för de skador som alkoholen orsakar 45 miljarder kronor per år. Till detta kommer det mänskliga lidandet, som inte går att mäta i kronor och ören.
45miljarder är mycket pengar, det är oerhört mycket pengar. Men så här när det lackar mot jul är det inte pengarna man i första hand borde tänka på, utan barnen. Alla de barn som på olika sätt drabbas när en av eller båda föräldrarna dricker för mycket. Om det finns någon som helst substans i orden att ”barnen är det vi har” borde julen få vara vit, inte bara utanför fönstret.
Julen är barnens högtid. Om det ska bli en helg med värme, kärlek, trygghet och glädje eller en av kraschade drömmar och familjetragedier är faktiskt upp till var och en av oss alla.