Överallt möts man av samma budskap: Skellefteå, tillsammans, 80 000 invånare 2030.
Det råder en rörande politisk enighet om att Skellefteå måste växa. Endast Sverigedemokraterna är öppet emot. Men för att nå målet behövs inte bara arbetstillfällen och bostäder, det behövs också en öppen, fördomsfri och välkomnande kommun.
För några månader sedan fick hbtq-frågorna den uppmärksamhet de förtjänar. Ishockeylaget Kiruna IF rosades och risades för sin hbtq-satsning, i Skellefteå arrangerades Skellefteå Snow Pride. Det skrevs debattartiklar och insändare.
Men snabbt blev en het fråga kall igen. Fest blev vardag med alla små och lite större problem som dagligen möter hbtq-personer: diskriminering, rädsla för att utsättas för hatbrott, homofobi, helt enkelt hur man blir bemött av och i samhället.
När RFSL (Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter) i höstas rankade Sveriges kommuner utsågs Göteborg till bästa hbtq-kommun. Skellefteå hamnade på plats 95. Och även om den här typen av rankningar inte säger allt kan man konstatera att förbättringspotentialen är betydande.
För något år sedan lämnade Moderaterna i Skellefteå in en motion som handlade om en HBT-certifiering av kommunal verksamhet. Den sa Socialdemokraterna nej till, hänvisade till kommunens likabehandlingsprinciper.
I somras återkom Moderaterna med en liknande motion – som ännu inte har behandlats – och i veckan lämnade Folkpartiet in ytterligare en i samma ämne. Dessutom lämnade M i veckan in två motioner med förslag om hur Skellefteå ska kunna bli en mer hbtq-vänlig kommun: ett kunskapslyft bland kommunens personal och politiker och att hbt-certifiera ungdomshälsan.
Förhoppningsvis nappar kommunens nya socialdemokratiska ledning på förslagen.
Samtidigt måste man vara medveten om att det här är en fråga som inte löses med uppifrån kommande dekret. Kommuner och myndigheter kan göra mycket, men inte allt. För vad det handlar om är attityder till hbtq-personer från hela det civila samhället, från näringslivet och inte minst från dig och mig. Ansvaret för ett öppet och tolerant samhälle sträcker sig långt bortom kommunala styrdokument och värdegrundsarbeten.
Skellefteå blickar framåt i ord, nu gäller det att blicka framåt i handling också. Börja med att säga ja till motionerna för att visa att Skellefteå är en varm, öppen och välkomnande kommun alla dagar, året om, och inte bara när det är moderiktigt, som i samband med pridefestivaler.