Skandal säljer bättre än sanning

När DN publicerade sina Caremaartiklar hakade övriga medier på utan att blinka.

Foto: Foto: Sakine Madon

Politik2013-11-01 06:21
Detta är en ledare. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

Caremaskandalen skakade om när den drog igång för två år sedan. Bilden av vanvårdade äldre, vägda och återanvända blöjor, etsade sig fast. Frågan om vinster i välfärden är politisk dynamit; vem lämnas oberörd av att giriga bolag ställer till det för äldre, vårdbehövande och skolbarn?

Jag har tidigare skrivit om problemen med vinstdrivande aktörer i skolans värld som exempelvis drar ner på skolhälsa och sätter glädjebetyg. SVT:s senaste Uppdrag Gransknig (30/10) visar att det finns friskolor som väljer bort stökiga, ”kostsamma” elever. Ifrågasättandet av marknadsincitamenten behövs i allra högsta grad, men får inte leda till en oseriös medierapportering.

Frilansjournalisten Cecilia Stenshamn har tittat närmare på rapporteringen kring Caremas boende Koppargården i den nyutkomna boken ”Lögnen om Koppargården – skandalen bakom Caremaskandalen” (Timbro). Där kommer en annan bild fram än den som medierna gav om ”dödens hus” som äldreboendet kallades.

Det började med uppgifter från en läkare på läkarföretaget Trygg Hälsa, ett företag som höll på att mista uppdraget på äldreboendet som drevs Carema Care. Läkaren, som boendets sjuksköterskor var i konflikt med, dömde ut Koppargården. Dessutom kom ett anonymt klagomål via nätet. Dagens Nyheter tog del av dessa uppgifter och framställde det som att personalen på boendet larmat om missförhållanden, när sjuksköterskorna i själva verket var missnöjda med läkaren.

Cecilia Stenshamn, tidigare researchchef på Veckans Affärer, beskriver noggrant och systematiskt de olika händelseförloppen. Medierapporteringen visar sig inte bara ha varit hårt vinklad, utan har innehållit direkta felaktigheter och förvanskningar. Här fanns en story som var för bra för att rapportera sakligt om.

Enligt Hans Kilsved, som för Kommunals räkning granskade Koppargården, hade kommunen godkänt bemanningsnivån och vid inspektioner inte funnit några allvarliga fel. Äldreboendet i fråga var inte utan brister, men dokumentation vittnar om att det blev bättre, inte sämre, sedan kommunen överlåtit driften till det privata vårdbolaget. Och vägda blöjor – det är en utbredd metod vid utprovningen av inkontinensskydd, en metod som Socialstyrelsen rekommenderar.

När DN publicerade sina artiklar hakade övriga medier på utan att blinka. Nyligen släppte tidningens ledarskribent Hanne Kjöller sin omdiskuterade bok ”En halv sanning är också en lögn”, där hon angriper osaklig journalistik. Den borde lånas ut till DN:s övriga redaktioner.

undefined