Sjuk? Då kan du skylla dig själv

Ledare.

Politik2016-04-07 06:15
Detta är en ledare. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

Cancer är en elakartad sjukdom. Enligt Socialstyrelsen räknar man med att var tredje person drabbas, och så gott som alla känner någon som fått diagnosen. Därför är det ett samhällsintresse att förebygga sjukdomen.

Cancerfonden brukar vara bra på att uppmärksamma hur pass vanligt Cancer är och hur viktigt det är attCancerforskningen tilldelas tillräckligt med resurser, så att fler kan överleva. Organisationens nya kampanj, Säg nej tillCancer, är dock ett riktigt bottennapp. Med hjälp av kändisarna Kakan Hermansson och Musse Hasselvall vill man sprida utmaningar, inspiration och fakta om hur man förebygger Cancer. Man uppmanas att delta, unna sig själv att säga nej till Cancer, genom att visa upp sin hälsosamma livsstil i sociala medier.

Man kan se det framför sig, hur kommunikationsavdelningen suttit och funderat på nästa pr-strategi: Kan vi inte utnyttja den här hälso- och livsstilstrenden, med ekologisk mat och yoga? En osund livshållning, med rökning, stillasittande och skräpmat, ökar givetvis risken för att man drabbas av en rad sjukdomar, däribland vissa cancerformer. Antagligen finns det ingen vuxen i Sverige som inte är medveten om detta. Just därför är cancerfondens kampanj så meningslös.

Att man anlitar kändisar för att göra filmer om att motion är bra är dock inte det största problemet. Snarare är det att man spär på en inställning att sjukdom, oavsett om det rör sig om psykiska eller fysiska åkommor, är något man kan välja bort om man är tillräckligt viljestark och går på gymmet tillräckligt många gånger i veckan. Den korrekta uppfattningen att en hälsosam livsstil kan förebygga vissa sjukdomar verkar ha ersatts med inställningen att man kan ”säga nej” till att bli sjuk om man vill. Så är det inte, särskilt inte när det kommer tillcancer.

Merparten av alla som drabbas av cancer hade nämligen inte kunna göra något åt det. Genetiska orsaker är dominerande. Har man ”fel” gener spelar det ingen roll hur många gojibär man äter.

Ibland handlar det inte om att kämpa, utan om att ha tur.Cancerfondens senaste satsning är ett tecken på att en i grunden positiv idé, om att människor i hög grad styr sin egen framtid, har spårat ur. När det kommer till vissa saker i livet är det mycket svårt att ta kommandot över ödet. Idén om att man alltid kan påverka sin livssituation riskerar i stället att leda till en oförtjänt känsla av misslyckande, och därmed onödig olycka.

Ibland är livet ett orättvist lotteri. Den hälsosamme som tränar och äter sunt varje dag kan drabbas medan soffpotatisen som äter trans- fetter varje dag klarar sig.

I stället för att tala om cancer på samma sätt som livsstilsmagasinen skriver om att få en perfekt strandfigur börcancerfonden ägna uppmärksamheten åt att samla in pengar till forskning.

 Karin Pihl