Svenska Basketbollförbundet vill förbjuda spel i hijab i de två högsta serierna.
Internationella Basketbollförbundet, FIBA, tillåter inte spel i huvudbonad och man vill följa internationella regler.
En konsekvens av beslutet är att en av spelarna i Basketettan inte längre anser sig kunna vara med eftersom hon av religiösa skäl spelar i hijab.
Advokat Stefan Alvén, spelarens juridiska ombud, menar att basketbollförbundet går emot Riksidrottsförbundets stadgar som slår fast att ”alla som vill vara med i en idrottsförening ska känna sig välkomna, oavsett nationalitet, etniskt ursprung, religion, ålder, kön eller sexuell läggning”. Alvén anser också att förbudet att spela basket på hög nivå i slöja är ett brott mot religionsfriheten. ( DN Debatt 18/10 2016)
Uppenbarligen är det så att spelaren fram till nu spelat basket i slöja och att detta gått utmärkt.
Dessutom har idrotten en viktig roll i vårt samhälle som inkluderande och integrerande kraft.
Det finns sammanhang där religiös klädsel är mycket tveksam, direkt olämplig eller till och med kan innebära risker. Som när individer kräver att få undervisa barn utan att behöva visa ansiktet för deras föräldrar, eller att få arbeta inom vård och omsorg i långärmat – vilket ökar bakteriespridningen.
En basketmatch är dock inget sådant sammanhang.
Därför finns det heller ingen logik i att förbjuda hijab på planen.
Däremot kan man diskutera de argument advokat Alvén för fram. Det är problematiskt att hävda att muslimska kvinnor inte kan delta i idrottsaktiviteter om de inte får bära slöja.
Det är som att påstå att religiositeten sitter i huvudduken, vilket ger tolkningsföreträde åt de konservativa krafter som hävdar att kvinnor inom islam måste skyla sitt hår för att vara rättrogna.
Gör man så glömmer man att det finns väldigt många muslimska kvinnor i Sverige som inte bär slöja och att det i koranen inte finns något krav på hijab.
De muslimska kvinnor som likt den före detta riksdagsledamoten Nalin Pekgul (S) valt bort att täcka håret är inte mindre troende för det. Varje dag tvingas dessutom flickor och kvinnor med rötter i patriarkala kulturer stå upp för rätten att välja bort slöja och den kvinnosyn huvudduken i mångas ögon ger uttryck för.
Att ta till diskrimineringslagstiftningen för att hävda rätten att bära ett kontroversiellt plagg med politiska förtecken rimmar illa.
Basketbollförbundet har onekligen agerat dumt och i onödan exkluderat kvinnor som anser att hijab är en del av deras identitet. Men det är skillnad på dumma beslut och olaglig diskriminering. Det är orimligt att hävda att religionsfriheten är hotad för att någon inte tillåts bära hijab på en basketplan.
Spelaren i det aktuella fallet vill kunna vara både muslim eller idrottskvinna. Det kan hon. Även utan slöja.
Malin Lernfelt