I det Andra Thessalonikerbrevet slår aposteln Paulus fast att den som inte arbetar ska heller inte äta.
Översatt till dagens terminologi: om du inte är på jobbet, när du ska vara det, ska du heller inte ha någon lön.
Det borde vara rätt självklart, eller hur?
Men så går det inte alltid till. I varje fall inte inom politiken i Skellefteå. Om det beror på att politikerna inte kan sin Bibeln, eller tycker att det är okej att kvittera ut ett arvode efter en obetydlig arbetsinsats kan var och en fundera över.
Hur som helst har Peter Lindkvist, före detta sverigedemokrat, numera politisk vilde, skrivit en motion i ämnet tillsammans med Liberalernas Lars Åhman. De menar att det krävs en arbetsinsats för att kunna kvittera ut ett arvode. Precis som det går till i det vanliga arbetslivet.
Arvodesreglementet för förtroendevalda i Skellefteå kommun är en på oklanderlig kanslisvenska avfattad skrift på 14 sidor. Den som har sömnproblem kan läsa den som god natt-saga. Sömnen kommer snabbt att infinna sig, jag lovar.
Här stipuleras bland annat grundersättning, ersättning för sammanträden, ersättning för gruppledare och för partigruppsammanträde, ersättning för arbete som politisk opposition och för insynsplats i kommunstyrelsen och ersättning för restid och parkeringsavgifter. En hel djungel av ersättningar helt enkelt.
Självklart ska politiker arvoderas. Demokrati kostar, och måste få kosta. Samtidigt är det viktigt att politikerna lever som de lär.
Det är det som Peter Lindkvist och Lars Åhman först och främst är ute efter.
Ett exempel: Som nämndsledamot i Skellefteå kan du kvittera ut ett inläsningsarvode. En ersättning för att du på din fritid förbereder dig inför mötet, läser handlingar, skriver inlägg, pratar med gruppledaren och en hel del annat. Detta arvode uppgår till några tusenlappar, en struntsumma i sammanhanget.
Men oavsett om du förbereder dig eller inte, och oavsett om du närvarar vid mötet eller uteblir så kan du inkassera ditt inläsningsarvode. För en insats du inte gjort. Det finns exempel på ledamöter som varit mer frånvarande än närvarande.
Eller som Lars Åhman och Peter Lindkvist skriver i sin motion: ”Det är stötande och riskerar att öka politikerföraktet om, låt säga, en nämndsledamot väljer att inte delta på möten under flera års tid men samtidigt kan kvittera ut inläsningsarvode.”
Det är bara att hålla med. Principen inom politiken ska vara densamma som på arbetsmarknaden – det krävs en arbetsinsats för att arvoderas.
Frågan är inte ny. När kommunfullmäktige i våras fattade beslut om ett nytt arvodesreglemente för förtroendevalda pläderade Peter Lindkvist för att det skulle krävas någon form av närvaroplikt för att arvoderas. Då röstade den socialdemokratiska majoriteten nej till förslaget. Varför kan man självklart fundera över.
Nu ska frågan upp igen, den här gången som en motion, inte som ett yrkande. Efter valet blir det dags för ett nyvalt kommunfullmäktige att bekänna färg. Vilka partier tycker att politikerna ska göra en arbetsinsats för att kunna kvittera ut ett arvode, och vilka partier vill plocka fram räkmackan, den som det går att glida på.
De båda motionärerna Lars Åhman och Peter Lindkvist vill att kommunfullmäktige ger ”personalnämnden i uppdrag att ta fram förslag till närvarokrav för förtroendevalda i Skellefteå kommun för att kunna ta del av också fast arvode”, som det heter i motionen.
Det är inget grundlöst krav, oavsett om man läst vad aposteln Paulus skrev eller inte.